Finančni trgi

Prispevki

Razkrivamo naj športne zaslužkarje!

Razkrivamo naj športne zaslužkarje!
March 18
14:31 2016

Kdo so slovenski športniki z milijonskimi zaslužki? In kako 'revni' so Dragič, Prevc in Mazejeva v primerjavi z največjimi športnimi zaslužkarji na svetu?

Predstavljajo junake, ki utelešajo izpolnjene sanje, predvsem pa so dokaz, kaj je mogoče doseči, ko talent združiš z zanosom, jekleno voljo in vztrajnostjo. Vrhunski športniki že stoletja navdušujejo množice, ki zanje stiskajo pesti, navijajo na ves glas ali pa zaradi njih celo izgubljajo denar na športnih stavnicah. Ko nastopijo, se čas ustavi. Še posebej najmlajši jih spremljajo z odprtimi očmi in sanjajo, da bodo nekoč kot oni – oboževani, zapisani v zgodovino in … bogati!

Če si ogledamo lansko lestvico najbolje plačanih športnikov, ugotovimo, da so nekateri športni junaki ne le dobro, ampak nesramno dobro plačani.

Naj športni zaslužkarji na svetu ...

Boksar Floyd Mayweather je lani z zaslužkom podrl vse rekorde. Na njegov bančni račun je priteklo dobrih 300 milijonov dolarjev, s čimer je močno presegel prejšnji letni rekord, ki ga je leta 2008 postavil golfist Tiger Woods. Z jeklenimi pestmi si je 160 milijonov dolarjev priboril boksar Manny Pacquiao, ki se je znašel na drugem mestu lestvice najbogatejših športnih zaslužkarjev.

Njima sledi precej 'reven' nogometni dvojec: Cristiano Ronaldo je zaslužil 79,6 milijona dolarjev, za vrat pa mu diha njegov največji tekmec Lionel Messi s 73,8 milijona dolarji. Teniški superzvezdnik Roger Federer je na zajeten bančni račun dodal še 67 milijonov dolarjev in se uvrstil na peto mesto. Košarkar LeBron James je v žep pospravil slabih 65 milijonov dolarjev, dobrih 10 milijonov manj pa je zaslužil njegov rival Kevin Durant. Golfist Phil Mickelson je pospravil dobrih 50 milijonov dolarjev, približno toliko pa jih je prišlo tudi na račun leta in leta največjega športnega zaslužkarja Tigerja Woodsa, ki se mora danes, predvsem po zaslugi škandala, sprijazniti s precej nižjimi zneski. Ko je prišlo na dan, da je soprogo varal z nepregledno množico žensk, so z njim prekinili pogodbe tudi njegovi sponzorji, prav tako so izpuhtele številne oglaševalske pogodbe. Deseterico zaključuje košarkar Kobe Bryant, ki je na račun odlične letne plače in donosnih oglaševalskih pogodb svoj račun obogatil še za približno 49 milijonov dolarjev.

... in v Sloveniji

Seveda imamo junake tudi Slovenci. Trenutno je v ospredju predvsem skakalec Peter Prevc, niso pa še pozabljeni uspehi Tine Maze, ki si je ob športnih podvigih v smučarski karavani pridobila tudi status prave smučarske zvezdnice, tega pa uspešno unovčuje tudi v času zamrznjene kariere. Številni so prebedeli noči in navijali za športnike, ki denar služijo onstran luže, na primer Anžeta Kopitarja ali Gorana Dragića.

Bančni računi naših športnikov sicer močno burijo domišljijo Slovencev. Ker pri nas neke enotne lestvice športnih zaslužkov, ki bi enkrat letno ocenila finance najboljših, nimamo, smo po vsakem odmevnejšem uspehu priča različnim ocenam, na podlagi katerih se ugotavlja, koliko so uspehi obogatili proračune športnikov. Pri tem seveda velja omeniti, da je pri večini mogoče seštevati le zneske uradno objavljenih nagrad, medtem ko vsebina marsikaterega oglaševalskega posla ostaja skrivnost.

Peter Prevc ni samo vrhunski skakalec, ampak tudi tretjinski solastnik družinskega pohištvenega podjetja. Po podatkih časnika Finance je imelo podjetje 1,6 milijona evrov prihodkov od prodaje leta 2013. Kot skakalec pa je Prevc v letošnji sezoni oziroma do sredine februarja zaslužil nekaj manj kot 140.000 švicarskih frankov. Čeprav je vodilni v sezoni, ga z dobrimi sedmimi tisočaki zaenkrat prekaša Avstrijec Stefan Kraft, medtem ko se je na tretje mesto uvrstil Nemec Severin Freund, katerega izkupiček znaša slabih 127.000 frankov. Freundu so sicer lani nagrade prinesle 198.900 frankov, s čimer je postal največji letni zaslužkar med skakalci, medtem ko je Prevc zaslužil 191.900 frankov.

Čeprav bi lahko rekli, da z vidika povprečnega Slovenca ne gre za nizke zneske, se v primerjavi z milijoni, ki se obračajo v najbolj priljubljenih športih na svetu, smučarski skakalci ne morejo ravno pohvaliti, da se kopajo v denarju. Z rekordnim zaslužkom v eni skakalni sezoni se še vedno kiti Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je v sezoni 2008 – 2009 zaslužil neverjetnih 525.000 švicarskih frankov. Je pa treba ob tem vendarle omeniti, da so se v zadnjih letih nagrade v skokih vendarle nekoliko zvišale. Primož Peterka je v svoji najboljši sezoni pred slabim desetletjem v istem obdobju in s podobnimi uspehi zaslužil približno pol manj kot Prevc.

V precej bolj dobičkonosnem športu se je gibala smučarka Tina Maze. Ta je leta 2015 domov odnesla za okoli 300.000 evrov nagrad, kjer je bilo govora o bruto zneskih. V sanjski sezoni 2012/2013, ko se je v smučarsko zgodovino zapisala z zlatimi črkami, pa je bil znesek njenih dobljenih nagrad še enkrat višji – približno 570.000 evrov bruto. Premoženje še vedno aktivne, lahko bi rekli že legendarne Američanke Lindsey Vonn strokovnjaki ocenjujejo na okoli 3 milijone dolarjev.

A tudi smučarski zneski hitro postanejo drobiž, ko jih primerjamo z nekaterimi drugimi športi. Tako od slovenskih športnikov največ zasluži košarkar Goran Dragić, ki igra za ameriški Miami Heat, in katerega mesečna plača znaša dober milijon evrov ali skupaj 12,5 milijona evrov bruto na leto.

Hokejist Anže Kopitar, ki prav tako služi zelence v ZDA, bo po novi pogodbi zaslužil okoli 9 milijonov evrov na leto, nekdanji slovenski nogometni reprezentančni vratar Samir Handanović pa bo po pogodbi z Interjem do leta 2019 vsako sezono prejel 2,5 milijona evrov, kar ne vključuje dodatkov.

Ker pa ni vse, kar se sveti, samo zlato, imajo tudi plače športnikov svoje slabe strani. Ko govorimo o tako visokih zneskih, je ustrezno upravljanje z denarjem še kako pomembno. Včasih se ga lotijo športniki kar sami, če upravljanja niso vešči, pa je vsekakor bolje, da to počnejo s pomočjo strokovnjakov. Premoženje je treba primerno plemenititi ali vsaj ohranjati, saj se po koncu športne poti marsikdo znajde pred dilemo, kaj početi v prihodnje. Za večino je življenje po končani športni karieri manj dobičkonosno, predstavlja izziv in ni malo primerov, ko so se tudi vrhunski športniki znašli v bankrotu. Glavni razlogi za to so ponavadi pretirano zapravljanje, slabe naložbe in premalo treznega upravljanja s trdo prisluženim denarjem.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles