Finančni trgi

Prispevki

Začasni stop trgovanju z bančnimi vrednostnimi papirji

Začasni stop trgovanju z bančnimi vrednostnimi papirji
December 02
10:43 2013

Ljubljanska borza je zaradi zaščite varstva investitorjev v ponedeljek 2.12.2013 začasno ustavila trgovanje z bančnimi delnicami in podrejenimi bančnimi obveznicami.

Gre za vrednostne papirje Abanke Vipa, Banke Celje, Factor banke, Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), Nove Ljubljanske banke (NLB) in Probanke.

Kot je borza sporočila prek svojih spletnih strani, je ocenila, da pri zadevnih vrednostnih papirjih niso zagotovljeni vsi pogoji za “pošteno, urejeno in učinkovito trgovanje”.

Na borzi so namreč presodili, da niso zagotovljene ključne informacije, ki bi povprečnemu vlagatelju omogočile sprejemanje informiranih naložbenih odločitev v zvezi s temi vrednostnimi papirji, “s čimer so podane utemeljene okoliščine za zaščito interesov vlagateljev”.

Začasna ustavitev trgovanja z omenjenimi vrednostnimi papirji bo sicer trajala do zagotovitve ustrezne javne objave izdajateljev oziroma do odločitve borze o sprostitvi trgovanja zaradi utemeljene zahteve izdajateljev za sprostitev trgovanja.

Kdaj izbrati pravi čas za investiranje?

Na borzi so izpostavili še, da ne razpolagajo “z drugimi ali podrobnejšimi informacijami glede poteka postopkov in časovnih rokov prestrukturiranja bančnega sistema”.

Slovenija je medtem v pričakovanju uradne objave rezultatov skrbnih pregledov in obremenitvenih testov slovenskih bank. To naj bi se zgodilo 13. decembra.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) naj bi nato začela prevzemati slabe terjatve iz NLB, NKBM in Abanke.

Sredstva za dokapitalizacije se bodo po v petek sprejeti noveli zakona o javnih financah zagotovila z zadolževanjem, in sicer do meje, ki jo določa zakon o izvrševanju proračuna (za letos ena milijarda evrov), ter s prostimi denarnimi sredstvi državnega proračuna. Skupno je tako letos na voljo 4,7 milijarde evrov.

Vir: STA

About Author

Anja P.

Anja P.

Related Articles