Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Začetek trgovanja Xiaomija na borzi v Hong Kongu je razočaral

Začetek trgovanja Xiaomija na borzi v Hong Kongu je razočaral
July 09
07:38 2018

Delnice kitajskega proizvajalca pametnih telefonov Xiaomi so med prvim trgovalnim dnevom na borzi v Hong Kongu izgubile okrog 6 odstotkov vrednosti. Četrti največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu je tako zbral 4,7 milijarde dolarjev, s čemer je vrednost družbe ocenjena na 54 milijard dolarjev, vseeno pa je bila zbrana vsota približno polovico manjša od pričakovanj iz lanskega leta.

Kot prva od mnogih kitajskih tehnoloških podjetij, ki bodo začele letos kotirati na borzi v Hong Kongu, gre za razočarajoč začetek poslovanja za ta sektor. Na splošno so kitajske delnice nedavno v obdobju pred začetkom ameriško-kitajske trgovinske vojne izgubljale na vrednosti.

Splavitev Xiaomijevih delnic na borzi je sicer največja prva javna ponudba v tem sektorju po kitajski tehnološki družbi Alibaba, ki ji je v letu 2014 uspelo zbrati 25 milijard dolarjev.

Trgovinska bitka med Kitajsko in ZDA se je tudi uradno začela

Splavitev Xiaomijevih delnic je bila med kitajskimi tehnološkimi družbami, ki se v prihodnjih mesecih pripravljajo na lastne prve ponudbe, videna kot najpomembnejša. Med družbami ki bodo v prihodnjim mesecih na borzi ponudile svoje delnice na borzi v Hong Kongu, sta tako družbi Meituan Dianping, ki se ukvarja z dostavo hrane in prodajo vstopnic in zabaviščni velikan Tencent Music.

Vseeno podjetju, ki ga pogosto imenujejo kitajski Apple ni uspelo pritegniti močnega vlagatelja, zato se je vrednost v prvi uri trgovanja iz 17 hongkonških dolarjev znižala na 16.

Globalne ambicije

Izven svojega domačega trga na Kitajskem, je Xiaomi pomemben igralec tudi v Indiji, kjer konkurira Samsungu za mesto najbolj priljubljenega izdelovalca pametnih telefonov. Lansko leto je družba vstopila tudi na španski trg, po poročilih pa naj bi si želeli priti tudi v ZDA, kjer želijo konkurirati Applu.

Kotiranje prihaja v času ko so se kitajske delnice znašle v obrambnem položaju, ob vse večjih trgovinskih napetostih med ZDA in Kitajsko. V petek so tako ZDA sprožile uvodni strel v popolni trgovinski vojni med gospodarskima velikanoma.

V tem kontekstu je glavni indeks na borzi v Hong Kongu, Hang Seng prejšnji teden izgubil 2,7 odstotka vrednosti, letos pa je upadel že za 5,8 odstotka. Trgovinske napetosti so vplivale tudi na razpoloženje med vlagatelji na celinski Kitajski, saj je glavni borzni indeks Shanghai Composite prejšnji mesec zapadel v območje medveda.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce