Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Zahtevke za čas brezposelnosti je v ZDA oddala že skoraj petina vse delovne sile

Zahtevke za čas brezposelnosti je v ZDA oddala že skoraj petina vse delovne sile
May 08
07:00 2020

Dodatnih 3,2 milijona Američanov je prejšnji teen zaprosila za nadomestilo v času brezposelnosti, potem ko se ekonomski učinki pandemije kitajskega koronavirusa še naprej kopičijo. Nove prijave so skupno število zahtevkov za primer brezposelnosti od sredine marca povečale na 33,3 milijona oseb, kar predstavlja približno 20 odstotkov celotne delovne sile v ZDA.

Število novih zahtevkov se je sicer znižalo vsak teden od marca, ko je število zahtevkov doseglo rekordnih 6,9 milijona. Kljub temu ostajajo številke še naprej izjemno visoke.

Hkrati se še naprej povečuje število ljudi, ki prejemajo ugodnosti, kljub nedavnim korakom za ponovno odpiranje dejavnosti v nekaterih delih države. "Pomembna rast v nadaljnjih zahtevkih... je manjše razočaranje, saj kaže, da je bilo na delo nazaj poklicanih le malo ljudi," je dejal Paul Ashworth iz družbe Capital Economics.

Elon Musk spet načenja živce delničarjev Tesle

Podjetja, kot so Uber, Lyft, in Airbnb so med družbami, ki so v zadnjih tednih napovedala odpuščanja, saj so zapore poslovanja ustavile velik obseg potovanj.

Vpliv je sicer čutiti po vsem gospodarstvu, med drugim so tako prizadete zdravniške prakse, restavracije in administrativni delavci.

Ekonomisti so mnenja, da bo stopnja brezposelnosti za april, ki bo objavljena kasneje danes po vsej verjetnosti presegla 15 odstotkov. Le dva meseca nazaj je brezposelnost dosegala rekordno nizkih 3,5 odstotka.

Odkar je koronavirus zajel ZDA je država zabeležila najslabše številke o rasti v zadnjem desetletju, najslabše poročilo o maloprodaji v zgodovini in upad poslovne dejavnosti, ki ga niso videli že od finančne krize leta 2008.

Medtem so tedni povišanih zahtevkov za pomoč v času brezposelnosti daleč presegli prejšnji rekord, ki je znašal 700,000 zahtevkov.

Hkrati se je povečalo povpraševanje po zalogah hrane, lastniki stanovanj in najemniki, pa so odložili svoja mesečna plačila.

Nacionalni večdružinski stanovanjski svet - industrijska skupina za lastnike stanovanj - je prejšnji mesec poročal, da do prvega v mesecu svojih obveznosti ni poravnalo skoraj tretjina najemnikov.

"Če se ne bo nič spremenilo in se z deložacijami nadaljuje, kot običajno, se bo javnozdravstena kriza spremenila v krizo brezdomstva," je dejal Matthew Desmond iz univerze v Princetonu, ki vodi projekt Eviction Lab.

Ekonomisti medtem upajo, da bodo ob postopnem zagonu poslovanja podjetij bolečine ublažene.

Trgovci na drobno, kot je družba Gap so sicer že objavili načrte za postopno odpiranje nekaterih trgovin. Medtem ko so bili drugi, vključno z družbama J Crew in Neiman Marcus potisnjeni v stečaj.

Bonitetna hiša Moody's je sicer napovedala, da bi se lahko stopnja brezposelnosti, do konca letošnjega leta vrnila na 7 odstotkov, vseeno pa je ta napoved odvisna od pandemije virusa. Dlje, kot traja zaustavitev poslovanja, težje bo ponovno obnoviti gospodarstvo.

"Če ZDA pandemije ne bodo obvladale do konca drugega četrtletja, bi se stopnja brezposelnosti lahko dodatno zvišala... in številne izgube delovnih mest, ki jih sedaj ocenjujemo, kot začasne, bi lahko postale trajne," trdijo analitiki iz družbe.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles