Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Zakaj imajo ameriške obrestne mere globalni vpliv

Zakaj imajo ameriške obrestne mere globalni vpliv
June 14
08:23 2018

Ameriški centralni bankirji so ta teden znova zvišali ključno obrestno mero in jo dvignili na najvišjo raven od leta 2008. Centralna banka je tako obrestne mere dvignila za 0,25 odstotka na raven med 1,75 in 2 odstotka. Uradniki si prizadevajo za odpravo čezmerne inflacije z višjimi stopnjami in menijo, da si lahko ameriško gospodarstvo privošči višje stroške izposojanja. Prav tako so se odločili za krčenje velikanskih rezerv državnih dolžniških vrednostnih papirjev in hipotekarnih vrednostnih papirjev, ki so jih kupili za pomoč pri dvigu gospodarstva iz recesije, ki je trajala od konca leta 2007, do leta 2009.

Kakšen vpliv ima torej premik v politiki?

Bolečine po svetu

Nekateri od najbolj dramatičnih učinkov se pojavljajo na nastajajočih trgih, saj višje stopnje ameriških obrestnih mer spet privabljajo kapital, ki je bil v zadnjih letih naložen v tujih trgih. Umik iz nastajajočih trgov ostaja sicer še vedno razmeroma skromen, saj dosegajo tedenski tokovi v obvezniške in lastniške sklade manj kot 10 odstotkov od njihovih največjih obsegov.

Vseeno pa dogajanje sovpada z močnejšim dolarjem in prispeva k valutnim krizam v državah, kot so Argentina, Turčija in Brazilija. Poleg tega je dogajanje centralne banke v drugih državah, kot so Indonezija, Malezija in Hongkongu spodbudilo, da za obrambo dvignejo tudi svoje obrestne mere.

Ameriška centralna banka se je pričakovano odločila za nov dvig obrestnih mer

Države, ki so se soočile z najhujšimi pretresi na trgu, se srečujejo tudi z lastnimi političnimi in finančnimi težavami. Vseeno bi lahko ameriška centralna banka podcenjevala lastno vlogo je dejal Desmond Lachman iz ameriškega podjetniškega inštituta.

Opozoril je na nedavne pripombe predsednika centralne banke Jeroma Powella, da trgi moč ameriških obrestnih mer "pogosto precenjujejo".

Če se bodo turbulentnosti nadaljevale, bi to lahko škodilo gospodarstvom v tujini, sčasoma pa tudi zmanjšalo povpraševanje po ameriških izdelkih in storitvah, je dodal.

"Zaostrovanje FED-a povzroča vse vrste težav za mnoge države v razvoju, te težave pa se lahko vrnejo in prizadenejo ZDA," je dejal. "FED bi se morala na to osredotočati, a ne vem koliko v resnici to počnejo."

Previdnost potrošnikov

V ZDA banke višje stroške izposojanja denarja posredujejo naprej svojim strankam in dvigujejo obrestne mere, ki jih zaračunavajo za storitve kot so kreditne kartice, hipoteke in avtomobilska posojila.

Potrošniška poraba - glavna gonilna sila ameriškega gospodarstva - še naprej vztraja, saj daje močno gospodarstvo ljudem zaupanje, da lahko prenesejo dodatne stroške. A z dohodki, ki ostajajo še naprej razmeroma ravni, bi lahko višje stopnje obrestnih mer sčasoma privedle do večje previdnosti.

Znaki napetosti so sicer že vidni v nekaterih delih gospodarstva, ki so odvisni od zadolževanja, kot je naprimer nepremičninski, kjer je hitrost prodaje oslabela, ob nizki ponudbi in visokih cenah.

Močan trg delovne sile je sicer pomagal pri omejevanju teh učinkov, vendar pa ekonomisti menijo, da bi zviševanje obrestnih mer lahko povzročilo umik kupcev, kljub temu, da povprečne hipotekarne stopnje, ki so to pomlad dosegle 4,5 odstotka, še naprej ostajajo nižje kot pred finančno krizo.

Predstavniki banke se dobro zavedajo, da je rast plač trenutno počasna. To dejstvo tudi pogosto citirajo kot razlog, za previdnost pri dvigovanju obrestnih mer. A hkrati želijo preprečiti dramatično inflacijo cen, ki jo mnogi ekonomisti pričakujejo, potem ko je država lani sprejela veliko znižanje obdavčitve.

Nepričakovani dobiček za banke

Višje obrestne mere bi morale biti ugodne za varčevalce, ki bodo za denar, ki so ga naložili v banke nazaj dobili več. A ameriške banke so bile večinoma zelo počasne pri povečevanju obrestnih mer, ki jih izplačujejo za prihranke in druge račune.

Banke so tako v marcu povprečno ponujale obrestne mere v višini 0,15 odstotka, kar je le 0,03 odstotka več kot tri leta pred tem. Do zdaj so te zelo nizke obrestne mere služile kot orodje za dvigovanje dobičkov bank, ne, da bi pri tem izgubljali bančnih računov strank.

Vseeno pa so analitiki prepričani, da bodo potrošniki začeli iskati boljše pogoje, če bodo videli, da začenja inflacija odžirati njihove prihranke.

Podatki kažejo, da se inflacija, ki je v zadnjih letih zaostajala za ciljem centralne banke, pri 2 odstotkih, začenja dvigovati, zato bodo morale začeti banke ukrepati, če ne bodo hotele videti množičnega odhoda depozitov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce