Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Zakaj je Kitajska pod pritiskom da sprejme trgovinski sporazum z ZDA?

Zakaj je Kitajska pod pritiskom da sprejme trgovinski sporazum z ZDA?
January 28
07:36 2019

Ta teden naj bi v Washingtonu potekal nov krog pogajanj na najvišji ravni med ZDA in Kitajsko o trgovinskem sporazumu, potem ko sta obe strani sklenili začasno premirje v trgovinski vojni. Strani imata tako čas do 1. marca, da pripravita nekakšen kompromis ali pa bodo ZDA spet dvignile uvozne dajatve.

Opazovalci Kitajske so sicer povedali, da je Peking pod vse večjim pritiskom, da sklene dogovor. Kot glavna razloga za to pa sta tu, upočasnjevanje gospodarstva, trgovinska vojna sicer morda ni sprožila upočasnitve Kitajske a jo poslabšuje.

Podatki o rasti so tako prejšnji teden pokazali, da je država dosegla najpočasnejšo gospodarsko rast po letu 1990, še bolj zaskrbljujoči pa so drugi podatki, vključno z razpoloženjem med potrošniki in prodajo na drobno, ki se hitro slabšata.

Predsednik Huaweija opozarja da bi lahko družba odšla iz nekaterih trgov

Mala in srednje velika podjetja na Kitajskem tako že občutijo ohladitev z nižjimi naročili in večjimi zalogami.

Kako velik je pritisk na komunistično partijo zaradi slabitve gospodarstva se je pokazalo v redkem priznanju kitajskega predsednika Ši Jingpina, katerega legitimnost deloma zavisi od tega, da Kitajska ostane močna.

Izguba tovarniškega leska?

Obstajajo tudi močni dokazi, da so začela tuja podjetja dezinvestirati v svoje dobavne in proizvodne verige na Kitajskem, če se že niso v celoti umaknile iz države. Nedavna raziskava, ki jo je izvedla družba QIMA, je tako pokazala, da 30 odstotkov od več kot stotih globalnih podjetji preusmerja nabavo iz Kitajske druge države.

Če se bo ta trend nadaljeval so ogrožena tudi delovna mesta v kitajskih tovarnah, nedavno poročilo JP Morgana je tako kot glavni vir za kratkoročna tveganja navedlo povečanje brezposelnosti. Stabilnost kitajske družbe močno sloni na gospodarski stabilnosti države in tega se dobro zaveda tudi komunistična partija.

Huawei faktor

Trenutno na nitki visi tudi usoda Huaweija in to tako v poslovnem kot diplomatskem pogledu. Kitajska da veliko na simboliko in "ne verjame v naključja" glede države pravi svetovalec vladi za gospodarske zadeve, Einar Tangen.

Tangen je opozoril na aretacijo Meng Wanžu, hčerke ustanovitelja Huaweija, ki se je zgodila na isti dan ko sta se na vrhu G20 sestala Ši in Trump in objavila začasno premirje v trgovinski vojni med državama.

Državi se bosta tako na novem krogu pogovorov ponovno sestali ta teden, na dan ko bodo ZDA morale predložiti pogodbo o izročitvi gospe Meng.

"Oba datuma se obravnavata kot poskus ZDA, da Huawei v trgovinskih pogovorih uporabi kot vzvod," pove gospod Tangen.

Poleg tega naj bi ZDA pripravljale tudi preiskavo v zvezi z Huaweijem, kar bi lahko vodilo v prepoved nakupov ameriških čipov, kar je poteza, ki je lani onemogočila kitajsko podjetje ZTE.

Tangen sicer opozarja, da bi se pritisk na Peking lahko obrnil proti njim. "Kitajci vidijo to kot, da želijo ZDA, poniževati Kitajsko," pove.

Ameriška podjetja želijo dogovor

Pod pritiskom za sklenitev dogovora so sicer tudi ZDA, Ameriška podjetja so se tako pritožila, da so uvozne dajatve vplivale na njihovo poslovanje, vseeno pa želijo, da ZDA sprejmejo dober dogovor.

Rešitev ameriško-kitajske trgovinske vojne je sicer dobra za celotno svetovno gospodarstvo. Dlje ko bosta ti dve super sili medsebojno obdavčevali svoje izdelke, dlje bodo trpeli dobički družb, upočasnila pa se bo tudi globalna gospodarska rast.

Obe strani sta pod pritiskom, da skleneta dogovor. A to je na koncu igra najpogumnejšega, tisti, ki bo prvi pomežiknil bo največji poraženec.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce