Finančni trgi

Prispevki

Zakaj je Slovenija najrevnejša alpska država

Zakaj je Slovenija najrevnejša alpska država
August 27
10:01 2013

Alpske države Liechtenstein, Švica in Avstrija spadajo med šest najbogatejših evropskih držav in dvanajst najbogatejših držav na svetu. Kje je skrivnost njihovega uspeha?

V širšem pomenu je v Evropi osem alpskih držav, torej držav, katerih del ozemlja leži na alpskem območju. To je osem podpisnic alpske konvencije: Monako, Francija, Italija, Švica, Nemčija, Liechtenstein, Avstrija in Slovenija.

Alpske države bogatejše od skandinavskih

Glede na to, kolikšen delež njihovega ozemlja leži na alpskem območju, se med alpske države v ožjem pomenu uvrščajo Liechtenstein, Švica, Avstrija in Slovenija (alpski svet pokriva dve petini naše države). Prve tri alpske države se glede na bruto domači produkt (BDP) na prebivalca uvrščajo med najbogatejše evropske in tudi svetovne države. Še najslabše se je med alpskimi državami odrezala Slovenija.

Dolg naše države še zdaleč ni katastrofalen …

Na lestvicah, ki pri izračunu BDP na prebivalca upoštevajo primerjavo kupne moči, se na primer vse tri najbogatejše alpske države uvrščajo višje kot skoraj vse skandinavske države. Edina, ki se lahko kosa z njimi, je Norveška, ki je obogatela z nafto. Skupna točka vseh treh alpskih držav sta ugodna davčna politika in razvita industrija, ki temelji na malih in srednjih podjetjih.

Najmanjša je prva – kneževina Liechtenstein

Najbogatejša alpska države je Liechtenstein, mala kneževina s 36.800 prebivalci, stisnjena med Švico in Avstrijo. Temelj bogastva 160 kvadratnih kilometrov velike žepne državice je ugodna davčna politika (davki niso višji od dvajsetih odstotkov), ki jo je naredila za eno najbolj priljubljenih davčnih oaz. Po nekaterih ocenah je kneževina privabila več kot 70.000 podjetij, ki imajo zdaj nominalno sedež v tej alpski državi. Ta podjetja prispevajo slabo tretjino prihodkov države.

Več si preberite na Siol.net

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles