Finančni trgi

Prispevki

Vrtoglave cene pregrešno dragih dražb

Vrtoglave cene pregrešno dragih dražb
March 19
07:26 2012

Tisti, ki obožujete avkcije, vas bo definitivno zanimala zbirka redkih in dragocenih stvari, ki so na dražbah presegle milijonske vrednosti.

Ste že slišali za baseball žogico, vredno 3 milijone dolarjev? Če niste odgovorili pritrdilno, si jo oglejte spodaj ...

Pa poglejmo izbor  10 izjemno dragih  predmetov, prodanih na dražbah:

10. Obleka Marilyn Monroe

Cena: 1.3 milijona dolarjev

mostexpensiveauctionitem marilynmonroesdress Top 10 Most Expensive Auction Items in the World

Ena izmed oblek Marilyn Monroe spada v katergorijo najdražjih predmetov. Obleko na sliki je namreč Marilyn nosila na rojstnodnevni zabavi Johna F. Kennedya (takratnega ameriškega predsednika). Obleka je bila prodana za neverjetnih 1.3 milijona dolarjev.

9. Baseball žogica, s katero je  Mark McGwire dosegel rekordni 70. home-run

Cena: 3 milijone dolarjev

mostexpensiveauctionitem mcgwires70thhomerunball Top 10 Most Expensive Auction Items in the World

Žogica, s katero je Mark McGwire dosegel rekordni homerun, je bila prodana na avkciji leta 1998 za  neverjetnih 3 milijone dolarjev.

8.  Violina Guarneri del Gesu

Cena: 3.9 milijona dolarjev

mostexpensiveauctionitem guarneridelgesuviolin1 Top 10 Most Expensive Auction Items in the World

Violine znamke Guarneri del Gesu so ene najdražjih predmetov prodanih na dražbah. Guarneri je družinsko ime najbolj priznanih izdelovalcev violin v 17. in 18. stoletju. Njihove violine so bile splošno priznane - med poznavalci so celo veljale za najkvalitetnejše iz  tedanjega časa. Zgornji primerek violine je bil prodan za kar 3.9 milijona dolarjev.

7. Ferrari 250 Testa Rossa iz leta 1957

Cena: 12.2 milijona dolarjev

mostexpensiveauctionitem 1957ferraritestarossa Top 10 Most Expensive Auction Items in the World

Ferrari Testa Rossa iz leta 1957 je dosegel vrtoglavo ceno ceno tudi zaradi svoje redkosti. Ferrari je namreč izdelal zgolj 21 primerkov - nič čudnega torej, da je ta avtomobil na avkciji dosegel vrtoglavih 12.2 milijona dolarjev.

6. Diamant Wittelsbach

Cena: $23.4 milijona dolarjev

mostexpensiveauctionitem wittelsbachdiamond Top 10 Most Expensive Auction Items in the World

Diamant Wittelsbach je z velikostjo poštne znamke in s kar 35.56 karati izjemna redkost. Kar mu daje še dodatno vrednost, je dejstvo, da izhaja iz 17. stoletja. Zato ni nič čudnega, da je na dražbi dosegel ceno 23.4 milijona dolarjev.

5. Rimski kip boginje Artemis

Cena: 28.6 milijona dolarjev

mostexpensiveauctionitem romansculptureofartemisandthesag Top 10 Most Expensive Auction Items in the World

Rimski kip bognje Artemis je najdražje prodan kip v zgodovini. Kip iz brona je star preko 2000 let, skulptura pa je visoka 123 cm in je cenjena zaradi izredne ohranjenosti in detajlov na kipu. Cena, ki jo je kip dosegel na dražbi, znaša vrtoglavih 28.6 milijona dolarjev.

4.Codex Leicester Leonarda da Vincija 

Cena: 30.8 milijona dolarjev

mostexpensiveauctionitem leonardodavincicodexhammer Top 10 Most Expensive Auction Items in the World

Za najdražji rokopis velja prav Codex Leicester, avtorja Leonarda da Vincija. Gre za zbirko zapiskov in opazovanj slavnega Leonarda da Vincija. Zanj je ustanovitelj Microsofta Bill Gates leta 1994 odštel kar 30,8 milijona dolarjev.

3.Badminton kabinet 

Cena: 36 milijonov dolarjev

mostexpensiveauctionitem badmintoncabinet Top 10 Most Expensive Auction Items in the World

Seveda ne gre za čisto običajen kos pohištva, ampak dragoceno starino. Unikatna omara, poimenovana "Badminton Cabinet", je najdražji kos pohištva na svetu predvsem zaradi svoje mojstrsko izdelane zunanjosti in bogate zgodovine. Omaro je dal po svoji zamisli v 18. stoletju izdelati 19-letni mladenič, znan kot beufortski vojvoda Henry Somerset.

Po besedah mnogih ljubiteljev, zbirateljev in poznavalcev starin je to pohištvo več kot pohištvo, saj so v njem kombinirani arhitektura, kiparstvo in mozaik iz trdih kamnin. Badminton Cabinet je postavljen na ogled v dunajskem muzeju Liechtenstein, v eni od dveh baročnih palač, ki pripadajo prinčevi družini.

2.Slika Pabla Picassa:  Boy with A Pipe (Fant s pipo )

Cena: 104 milijonov dolarjev

mostexpensiveauctionitem pablopicassosboywithapipe Top 10 Most Expensive Auction Items in the World

Picasso je najslavnejši likovni umetnik 20. stoletja. Njegovo delo obsega preko 15.000 slik, grafik in plastik. Z Georgesom Braquom je osnoval umetniško smer kubizem. Picasso je pri 24 letih Fanta s pipo naslikal kmalu po tistem, ko se je nastanil na Montmartreu v Parizu. Slika prikazuje pariškega fanta s pipo v levici in cvetnim vencem. Sliko sta leta 1950 kupila John Hay in Betsey Whitney za 30.000 dolarjev. Pri dražbeni hiši Sotheby's v New Yorku so za 104 milijone dolarjev prodali Picassovo sliko Fant s pipo, kar je najvišja ceno za umetniško sliko doslej.

1. 133-meterska mega jahta

Cena: 168 milijonov dolarjev
mostexpensiveauctionitem 405footmegayacht Top 10 Most Expensive Auction Items in the World

Mega jahta Frank Mulderja je leta 2006 na eBayu dosegla končno ceno 168 milijonov dolarjev. Jahto naj bi kupil premožni ruski veljak Roman Abramovič. Na jahti najdete 14 vip apartmajev in pristajališče za helikopterje.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce