Finančni trgi

Prispevki

Najbogatejši vse bolj bogati!

Najbogatejši vse bolj bogati!
September 27
08:03 2012

Ustanovitelj Microsofta Bill Gates je še naprej na vrhu lestvice 400 najbogatejših Američanov, ki jo je danes objavila ameriška revija Forbes. Njegovo premoženje ocenjujejo na 66 milijard dolarjev. Premoženje najbogatejših Američanov se je sicer minulo leto kljub krizi povečalo za 13 odstotkov na 1700 milijard dolarjev, še ocenjuje Forbes.

Gates na vrhu lestvice kraljuje že 19 let. Na drugem mestu prav tako že več let vztraja borzna legenda Warren Buffet, katerega premoženje ocenjujejo na 46 milijard dolarjev. Tretji je soustanovitelj podjetja Oracle Larry Ellison z 41 milijardami, četrto mesto pa si delita brata Charles in David Koch, ki imata oba pod palcem 31 milijard dolarjev.

Kje najbogatejši in najboljši dobivajo svoje ideje?

Po navedbah Forbesa se je premoženje večine najbogatejših v letu 2012 še dodatno povečalo. To velja za kar 241 uvrščenih na seznam 400 najbogatejših. Le 66 pa je premoženje usahnilo. Porast premoženja je posledica povečanja vrednosti delnic, ponovnega zvišanja cen nepremičnin in pa tudi zvišanja cen redkih umetniških del.

So pa največji udarec utrpeli magnati družabnih omrežij. Lastnika omrežja Zynga, Mark Pincus in Eric Lefkofsky, sta z lestvice izpadla, prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg pa je zabeležil najhujši padec. S 14. mesta je padel na 36., izgubil pa je kar 8,1 milijarde dolarjev premoženja, predvsem na račun ponesrečene javne prodaje Facebooka na borzi. Kljub vsemu je še vedno “težak” za 9,4 milijarde dolarjev, ocenjuje Forbes.

Na lestvico se je letos uspelo uvrstiti 20 novincem, ki imajo najmanj 1,1 milijarde dolarjev premoženja. Še lani je bilo za uvrstitev na lestvico potrebnih 1,05 milijarde dolarjev.

Uvrščeni na lestvico 400 najbogatejših imajo povprečno pod palcem 4,2 milijarde dolarjev, skupno pa njihovo premoženje predstavlja kar osmino premoženja celotnega ameriškega gospodarstva.

Na lestvici je tudi 45 žensk, med njimi je na vrhu lastnica Walmarta, Christy Walton, ki se je s 27,9 milijarde dolarjev uvrstila na šesto mesto na lestvici.

 

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce