Finančni trgi

Prispevki

Do stanovanj preko stanovanjskega sklada?

Do stanovanj preko stanovanjskega sklada?
March 03
10:53 2010

Stanovanjski sklad Republike Slovenije (SSRS) smo povprašali, kako je s prodajo, nakupi in načrti ter možnimi načini spodbuditve in pospešitve prodaje stanovanj preko SSRS.

SSRS prodaja tržna stanovanja na podlagi javnih razpisov 2007 in 2008, in sicer na lokacijah Jesenice, Kranj, Postojna, Ajdovščina, Vipava, Pivka, Rače in Maribor. Razpisna dokumentacija kot tudi pregled prostih stanovanj se nahaja na spletni strani Stanovanjskega sklada Republike Slovenije. Letos načrtujejo prodajo stanovanj v Kopru in Ljubljani, javni poziv za odkup nepremičnin pa je bil s koncem leta 2009 zaprt.

Sklad za nakup prostih tržnih stanovanj iz razpisov 2007 in 2008 nudi možnost zelo ugodnega kreditiranja z dolgoročnim stanovanjskim posojilom pod pogoji javnega poziva za dolgoročna stanovanjska posojila.

Sklad je že v preteklosti ponujal stanovanja po dostopnejših cenah, ki so bile nižje od primerljivih projektov na trgu, saj je prodajal po lastnih cenah. Rezerv za nižanje cen pri neprodanih stanovanjih torej ni. Sklad bo neprodana stanovanja prvenstveno namenil najemu, za katerega je izražen zadosten interes.

Kje gradi SSRS?

V Kopru Nad Dolinsko cesto sta v gradnji dva stanovanjska bloka s skupno 48 stanovanjskimi enotami. V sodelovanju z Javnim stanovanjskim skladom Mestne občine Koper, Stanovanjski sklad Republike Slovenije, javni sklad v prvi polovici letošnjega leta načrtuje razpis za prodajo vseh 48 stanovanjih enot s pripadajočimi shrambami in parkirnimi mesti v kletni etaži.

Aktivno si prizadevajo za čimprejšnjo izvedbo razpisa za prodajo stanovanj na lokaciji Brdo. O vseh nadaljnjih ukrepih bodo javnost obvestili na običajen način, to je preko svoje spletne strani. Prvih 411 stanovanj naj bi na razpisu ponudil letos, stanovanja pa bodo predvidoma končana januarja 2012.

Po nekaterih informacijah naj bi bilo samo ljubljanskih varčevalcev v nacionalni stanovanjski varčevalni shemi okoli 4.000, torej bo bitka za stanovanja huda. Vse je odvisno od cene stanovanj, na Brdu sklad nastopa kot investitor, torej gre za lastni projekt, tako po kadrovski kot tudi po operativni in finančni plati. Na končno ceno stanovanj vplivajo različni elementi, kot so cena zemljišča, cena gradbenih, obrtniških in instalacijskih del, stroški urejanja okolice, stroški nadzora in stroški kapitala.

Več si preberite na Cekin.si tukaj

 

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce