Finančni trgi

Prispevki

Naša izjava in kje je Grčija 5 mesecev po tem

Naša izjava in kje je Grčija 5 mesecev po tem
July 15
11:23 2015

Se še spomnite februarskega prispevka na Siol.net, kjer je naš direktor podjetja Finančni trgi Klemen Furlan ekskluzivno napovedal potencialne težave, ki se prav danes dogajajo v Grčiji. Naj vam osvežimo spomin:

V pomanjkanju gotovine se skriva ena od največjih bojazni Grčije, saj se lahko ponovi ciprski scenarij. "To je morda najslabša karta aktualne grške vlade. Upam, da se zaveda vseh škodljivih posledic. Grški pogajalski položaj pred evropskimi upniki se prav s histeričnim dvigovanjem gotovine z bank močno slabša. Njihovi lastni državljani pravzaprav omejujejo pogajalska izhodišča Ciprasove vlade," opozarja Klemen Furlan in dodaja, da likvidnost grških bank vsakih 14 dni odobrava evropska centralna banka. Zato se Grki v primeru neuspešnih dogovorov z mednarodnimi posojilodajalci lahko kaj hitro znajdejo v težavah.

In Grčija danes?

Grčija v negotovosti zapira banke in omejuje dvig gotovine na bankomatih. Mnogi pri tem že namigujejo, da bi bilo morda celo bolje za vse, če Grčija zapusti evroobmočje.

Največji absurd okoli fame glede grške krize je ta, da Grčija, ne glede na to, ali bo Grčija obstala v EU ali ne, nikoli ne bo mogla poplačati dolg – vsaj ne v celoti. Njihov dolg preprosto ni vzdržen in to je presenetljivo na zelo direkten način izpostavil tudi Mednarodni denarni sklad (IMF) v nedavno izdanem poročilu o Grčiji, kjer so postregli z bolj ali manj znanimi dejstvi glede grškega dolga.

Je pa IMF nedavno izjavil še nekaj, kar bode v oči predvsem Nemčijo. Jasno in glasno so na IMF-ju zatrdili, da bo s takšnim dogovorom, kot je bil sklenjen sedaj, grški dolg hitro narasel (v manj kot dveh letih) na 200 odstotkov grškega BDP-ja. Ta dogovor zato po njihovem ni najboljši, saj naj bi bil na vsak način potreben odpis ali moratorij.

Nemčija vs. IMF – dvoboj titanov?

Vsi subjekti, ki so kakorkoli aktivno povezani s grškim dolgom vedo, da dogovor ni najboljša rešitev, a se kljub temu mnogi uklanjajo političnim pritiskom in favoriziranju določenih upnikov grškega dolga. Je pa vseeno zanimivo spremljati, kako se je mogočni IMF s takšno javno potezo zoperstavil Nemčiji in nakazal, da v tej grški floskuli ne bo več sodeloval. In zakaj ravno zdaj? Morda tudi zato, ker IMF še kako dobro ve, da nedavno dosežen dogovor brez njihove privolitve pade v vodo. In to je pogajalsko izhodišče, ki ga IMF ne bo kar tako izpustil iz rok.

Bomo videli, kako se bo grška fama razpletla ... seveda bomo grške aktualne dogodke spremljali tudi na Finančnih trgih in vas o tem tudi pravočasno obveščali.

About Author

Uredništvo

Uredništvo

Related Articles