Finančni trgi

Prispevki

Nov val optimizma na borzi po govoru prve dame FED-a

Nov val optimizma na borzi po govoru prve dame FED-a
February 12
07:31 2014

T.i. tapering je v zadnjem času na borze prinesel veliko nestanovitnosti, zaradi česar bojazni o prenehanju QE upravičeno ostajajo. Še vedno se krešajo različna mnenja glede nadaljne politike Fed-a in napovedanim ‘tapering’, kjer gre za postopno zmanjševanje spodbud, ki jih v obliki odkupovanja obveznic namenja gospodarstvu.

A nedavni prvi nastop nove guvernerke FED-a Janet Yellen je pomiril trge in jim vlil nov val optimizma, saj je novopečena guvernerka jasno sporočila, da se ameriška monetarna politika ne bo nevarneje zaostrovala.

Janet Yellen, ki je kot prva ženska v 100-letni zgodovini ameriške centralne banke 1. februarja prevzela predsedniški položaj, je v kongresu poudarila, da bo nadaljevala delo predhodnika Bena Bernankeja in bo še naprej v istem ritmu, torej približno vsak mesec za 10 milijard dolarjev, zniževala mesečni obseg odkupov državnih obveznic.

FED še dodatno znižal obseg spodbud

Prizadevala si bo za nadaljnje izboljšanje razmer na trgu dela, zato je potrdila, da bo ključna obrestna mera ostala na ravni med 0 do 0,25 odstotka še dolgo po tem, ko bo stopnja brezposelnosti padla na 6,5 odstotka.

Yellenova sicer že dolgo zagovarja prepričanje, da mora Fed dopuščati rahlo višjo inflacijo, če je to cena, ki jo je treba plačati za učinkovit boj proti brezposelnosti. Hkrati zagovarja tudi dvig obrestnih mer, ko bo na to pritisnila možnost večje inflacije.

Glavni izziv Yellenove bo voditi Fed skozi zahteven postopek umikanja obsežnih stimulacijskih programov, s katerimi je v preteklih letih ameriška centralna banka pomagala gospodarstvu. Čas pa bo pokazal, kako uspešno bo pri tem kmalu predsedujoča prva dama FED-a.

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce