Finančni trgi

Prispevki

So fantje na Wall Streetu spet poredni?

So fantje na Wall Streetu spet poredni?
June 09
08:01 2014

V ZDA se razvija debata o t. i. visokofrekvenčnem trgovanju, ki po mnenju nekaterih peščici borznih posrednikov omogoča, da prej pridejo do pomembnih informacij in na račun tega kujejo lepe dobičke.

Ameriške borze nudijo tržne informacije (ki vključujejo cene podjetij Fortune 500) borznim posrednikom, ki plačajo največ, pred navadnimi vlagatelji. Takšno prakso je odobril SEC (Securities and Exchange Commission), regulator, ki nadzoruje poslovanje z vrednostnimi papirji.

Pri tem pa se vse pogosteje in glasneje postavlja vprašanje, ali ne gre pri tem za trgovanje z notranjimi informacijami oziroma ali so ameriški trgi vrednostnih papirjev in borze prirejeni oziroma zmanipulirani, piše Newsweek.

Wall Street spet z rekordi

Delujoči na trgih od nekdaj razpravljajo o tem, kako se ravna z občutljivimi informacijami o trgih in kdo ima dostop do njih. Tokrat je drugače; sistem tistih, ki imajo, in tistih, ki nimajo, učinkovito krije eden ključnih regulatorjev v Washingtonu, ki nadzoruje več bilijonov vreden trg (letos naj bi bil "težek" 71 bilijonov dolarjev).

SEC, ki pravi, da ne gre za trgovanje z notranjimi informacijami, se lahko znajte v konfliktu z drugimi regulatorji trgov in člani kongresa, ki verjamejo, da ameriški trgi niso več pravični.

Več si preberite na Siol.net

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles