Finančni trgi

Prispevki

‘Spretni’ in ‘pošteni’ prodajalci finančne megle

‘Spretni’ in ‘pošteni’ prodajalci finančne megle
September 07
06:47 2014

Ste kdaj naleteli na opozorila stila:

"Pazi, naložba XYZ bo padla, boš videl prej ali slej bo cena zgrmela … vem za boljšo rešitev!"

Vse lepo in prav ... vendar kdaj? Toda vsakdo, ki to izreče, ve, da bo prej ali slej imel prav. Zagotovo bo do padca prišlo enkrat v bližnji prihodnosti - to vemo vsi. In potem ko do padca pride, to prav tako zvemo vsi.

In nobena umetnost ali borzna čarovnija ni, da nekdo napove padce, do njih po tem sicer pride, medtem pa se vseskozi dogaja zavidljiva rast, ki je lep dokaz, kako je bila napoved zgrešena.

Nekateri finančni svetovalci gredo bolj na sigurno … se še spomnite?

Predpostavimo, da vam sledi 100 zvestih strank, ki dosledno upoštevajo vaše napotke. petdesetim izmed njih napišete, da bo naložba XYZ v prihodnjem tednu zrasla za 5%, preostalim 50 pa da bo padla za 5%. Če se zgodi, da se naložba XYZ res dvigne za 5 odstotkov, imate za seboj 50 ljudi, ki se sprašuje, kako vam je to uspelo.

Najvarnejša banka v Sloveniji je …

Ampak enkrat vsakemu uspe, si mislijo. Isti postopek nato ponovite pri teh 50 ljudeh, ki verjame v vašo preteklo točno napoved. Tako 25-im znova sporočite, da bo Krka v naslednjem tednu ponovno zrasla za 5 %, ostalim 25-im pa javite, da bo na žalost v tem tednu naložba XYZ padla. In res se zgodi, da pade.

Za 25 ljudi ste 2-krat pravilno napovedali, v katero smer gre XYZ in ti ljudje zagotovo mislijo, da ste odličen finančni svetovalec, ki obvlada in ima na borzi kar nekaj pojma, saj vam je dvakrat zapored uspelo pravilno napovedati gibanje naložbe.

To pa ne uspe kar vsakomur, mar ne :)?

Finančni svetovalci in prodajalci finančnih produktov (ponavadi se drugi izdajajo za prve) radi na veliko prepričujejo in uporabljajo veliko število argumentov. Večinoma so ti na prvi pogled logični in smiselni, vendar so velikokrat izkrivljeni in uporabljeni v namen za boljšo prodajo.

Argumenti na borzi niso nujno logični in pravilni, saj je trg zelo kompleksen sistem in prevelika poenostavitev lahko pripelje do napačnih zaključkov – kar pa seveda privede do napačnih investicij in posledično izgub.

Od začetka in konca krize poslušamo o takšnih in drugačnih prevarah in goljufijah, ki se dogajajo po svetu. V zadnjih letih so se zgodili številni primeri finančnih prvar samooklicanih finančnih svetovalcev, ki so pod krinko ‘neodvisnega in brezplačnega’ finančnega svetovanja oškodovali številne vlagatelje za več milijonov evrov.

 

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce