Finančni trgi

Prispevki

Tone zlata … spremenjene v prah!

Tone zlata … spremenjene v prah!
June 07
07:04 2012

Pri pregledu pošiljke zlata iz Združenih arabskih emiratov so preiskovalci ugotovili, da gre za ponarejeno zlato.

Direktor podjetja Emirates Gold je povedal, da carina pregleda ogromno pošiljk, predvsem iz afriških držav, v katerih ne najde niti unče zlata. Tudi carina v Dubaju je potrdila, da so seznanjeni s pošiljkami lažnega zlata.

Emirates Gold je prenehal z uvažanjem zlata iz Afrike, saj si ne morejo privoščiti tveganja in ugibanja, katera pošiljka je prava in katera ponarejena. Prav tako so pripomnili, da naj bi v skladiščih dubajske carine ležalo najmanj pet ton zlatu podobne rumene kovine.

V zadnjem času so mediji poročali, da naj bi se za lažno izkazalo tudi več milijonov dolarjev vredno zlato Etiopske centralne banke. Odkrili so, da so zlate palice pravzaprav z zlatom prevlečene kovinske palice.

Glavni izvoznik rumenega prahu naj bi bila Afrika, predvsem Gana. Afriški trgovci naj bi skupaj posedovali ogromne količine ponarejenega zlata in palic, ki jih na trgu ponujajo po precej nizkih cenah. Potencialni kupci jim samo na podlagi malega primerka, ki je lahko pravo zlato, krijejo stroške poti, zavarovanja in analize pošiljke, toda niso redki primeri, ko se izkaže, da gre le za prah ali pesek. Trgovanje s ponarejenim zlatom ni ustavljeno niti takrat, kadar dubajska carina poveča kontrolo nad pošiljkami; v tem primeru jih pač preusmerijo na druga pristanišča.

Prodaja takšnega zlata za trgovca ne predstavlja nobenega tveganja, saj gre večinoma za dogovarjanje preko elektronske pošte, kar je lahko opravljeno tudi preko internetnih kafičev.

Zadeva je precej prizadela trg zlata, ki je prej predstavljal varnejšo naložbo kot trg nepremičnin in vrednostnih papirjev.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce