Finančni trgi

Prispevki

Z boljšo izolacijo bi porabo energije zmanjšali za polovico

Z boljšo izolacijo bi porabo energije zmanjšali za polovico
August 20
00:00 2010

Brez ustrezne izolacije sta dve tretjini stavb.

V Sloveniji je 60 odstotkov enodružinskih in 72 odstotkov večstanovanjskih stavb premalo toplotno izoliranih, zaradi česar ne izgubljajo le toplote, ampak morajo uporabljati tudi klimatske naprave. Šest gospodinjstev od sedmih ima avtomobil, skoraj polovica več kot enega.


To in da so najslabše ozaveščena najbogatejša gospodinjstva v Ljubljani in okolici, kaže raziskava energetske učinkovitosti Slovenije Informe Echo. V terensko raziskavo so zajeli 1009 gospodinjstev. Kot je povedal direktor Informe Echo Rajko Dolinšek, ima le osem odstotkov enodružinskih in štiri odstotke večstanovanjskih stavb več kot deset centimetrov izolacije.

Velik delež stanovalcev blokov niti ne ve, kakšno izolacijo imajo. Marjana Zavrl Šijanec z Gradbenega inštituta ZRMK je dodala, da je največja težava pri pripravi ustreznih ukrepov slabo poznavanje obstoječega stavbnega fonda in posledic praviloma nezadostnega investicijskega vzdrževanja.

Več si preberite na delo.si

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce