Finančni trgi

Prispevki

Zakaj imamo o najbogatejših popolnoma zgrešeno sliko?

Zakaj imamo o najbogatejših popolnoma zgrešeno sliko?
May 26
08:01 2014

V javnosti in v medijih je v zadnjem času vse bolj pogosta t.i. delitev na nas, smrtnike, in najbogatejše Zemljane, ki iz sekunde v sekundo nesramno bogatijo.

Čeprav se glede na zgornje podatke zdi, da je na našem planetu vse več milijonarjev in bogastva, pa graf na koncu tega prispevka dokazuje, da temu ni čisto tako.

1% najbogatejših Zemljanov ima v lasti skoraj 50% svetovnega premoženja

Najnovejše podatke o najbogatejših je v sodelovanju z revijo Forbes sporočila banka Credit Suisse, ki v svojem poročilu navaja, da se je premoženje celotnega sveta povečalo za pet odstotkov – iz predhodnih 230 tisoč milijard na dobrih 241 tisoč milijard dolarjev.

Najbogatejši čez noč ob ali do dodatnih milijonov!

Odstotek najbogatejših Zemljanov ima tako v lasti neverjetnih 120 tisoč milijard dolarjev, prvih 100 najbogatejših pa naj bi imelo skupaj toliko bogastva kot ga ima spodnja polovica najrevnejših Zemljanov.

Zgodba o delitvi na nas (99 % svetovne populacije) in bogove (1 % najbogatejših Zemljanov) je v zadnjih desetletjih dobila takšne razsežnosti, da se je zdaj pričelo najbogatejše predstavljati popačeno in neutemeljeno.

Zakaj?

Malo bolj podroben pregled najbogatejšega 1 % Zemljanov nam na spodnjem grafu jasno prikazuje, da bogati ne bogatijo tako hitro in močno, kot se to rado prikazuje v javnosti.

Graf

Vir: Theatlantic, 2014

Kot prikazuje zgornji graf, si je le zgornjih 0,01 % (in ne 1%) najbogatejših Zemljanov nakopičilo nepredstavljivo vsoto bogastvo, medtem ko je bogastvo ostale večine najbogatejših raslo počasi, stagniralo ali celo upadalo.

In še ena velika zanimivost …

Med letoma 1992 in 2008 se je na seznamu najbogatejših Fortunate 400 pojavilo kar 3.672 različnih oseb, ki so bili okronani za milijonarje.

Od vse te množice najbogatejših pa je le 4 imenom in priimkom uspelo, da so se na tej lestvici pojavljali vseh 17 let zapored.

Le tem 4 super bogatim osebam bi lahko torej rekli, da se uvrščajo v 0,1 odstotek večno najbogatejših Zemljanov! Kar je pa daleč od tega, da bi to veljalo za vse najbogatejše …

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce