Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Zapisnik seje FED-a razkril možnost spremembe naravnanosti politike centralne banke

Zapisnik seje FED-a razkril možnost spremembe naravnanosti politike centralne banke
April 12
06:49 2018

Nekateri člani upravnega odbora Ameriške centralne banke (FED) pozivajo, da naj banka začne hitreje dvigovati obrestne mere, kar bi lahko pomenilo obrat stran od postopnega pristopa dvigovanja, ki ga je banka izvajala v zadnjih letih. Hkrati pričakujejo, da bosta močnejša gospodarska rast in inflacija v srednjeročnem obdobju povzročila agresivnejše ukrepanje. Ti pogledi so bili razkriti v najnovejšem zapisniku marčevskega srečanja banke, ki je bil objavljen včeraj.

Delniški trgi, ki so budno spremljajo obrestne mere so ob objavi zapisnika izgubili na vrednosti.

Ameriški proračunski primanjkljaj naj bi do leta 2020 dosegel bilijon dolarjev

FED uporablja obrestne mere kot glavno orodje za ohranjanje ameriškega gospodarstva na poti trajne rasti in nadzorovane inflacije. Med finančno krizo so se tako odločili za močno znižanj stopnje, da bi s tem spodbudili gospodarsko dejavnost, vendar pa je banka v zadnjih letih ob izboljšavah v gospodarskem stanju začela obrestne mere počasi dvigovati.

Nekoliko strmejša pot?

Skoraj vsi udeleženci srečanja so se po navedbah v zapisniku strinjali, da ostaja postopen pristop k zvišanju obrestnih mer, srednjeročno ustrezen. Vseeno pa je večje število udeležencev dejalo, da v naslednjih letih pričakujejo močnejšo rast in inflacijo, kar kaže na to, da bi lahko bila pot dvigovanja obrestnih mer "verjetno nekoliko strmejša, kot so bila prehodna pričakovanja".

Člani so poleg tega razpravljali o potrebnosti spremembe usmeritve politike iz poizkusa spodbujanja gospodarske dejavnosti, v nevtralnost ali celo postati "omejevalni dejavnik".

Razprava o tem je prišla na plan potem, ko se je v lanskem letu gospodarska rast močno povišala, kar je stopnjo brezposelnosti znižalo na 4,1 odstotka, kar je najmanj po letu 2000.

Ekonomisti napovedujejo, da bosta nedavno odobreno znižanje davkov in povečanje javne porabe, spodbudila nadaljnjo rast in morebiti celo inflacijo. Vseeno pa ostajajo razlogi za zaskrbljenost trgovinski spori ZDA in Kitajske.

Povečanje temeljne obrestne mere centralne banke običajno vodi v višje obrestne stopnje za potrošnike in podjetja. Varčevalci imajo od tega koristi, medtem ko postane izposojanje denarja dražje, kar lahko zmanjša dejavnost v panogah, kot so prodaja nepremičnin in avtomobilov ter dvigne stroške podjetij, ki se za poslovanje zanašajo na zadolževanje.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce