Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Zaposlenost v EU dosegla nove rekordne nivoje

Zaposlenost v EU dosegla nove rekordne nivoje
June 15
06:47 2017

Zaposlenost je v evrskem območju in celotni EU v prvem četrtletju dosegla rekordno raven. Statistična agencija Eurostat je sporočila, da je bilo po vsej Uniji v obdobju med januarjem in marcem zaposlenih 234,2 milijona ljudi, od katerih jih je vilo v evrskem območju zaposlenih 154,8 milijona.

Zaposlenost v obeh skupnostih se je glede na zadnje trimesečje lanskega leta povečala za 0,4 odstotka. V primerjavi z lanskim letom je imelo v državah, ki kot svojo valuto uporabljajo evro zaposlenih 1,5 odstotka več ljudi. Z največjo rastjo zaposlovanja se lahko pohvali Estonija, sledita pa Malta in Švedska. Najslabše so se odrezale Hrvaška, Latvija in Romunija.

FED se je odločila za zvišanje ameriške ključne obrestne mere

Kljub dobrim podatkom o delovnih mestih pa so preostali podatki razkrili upočasnitev industrijske proizvodnje, ki se je v aprilu tako v Evrskem območju, kot v EU dvignila za 1,4 odstotka, medtem ko je rast v marcu dosegla 2,2 odstotka.

Pozitivne številke so dober znak za številke o gospodarski rasti bloka v drugem četrtletju, potem ko je rast v prvem trimesečju dosegla 0,6 odstotka.

Medtem je Islandska centralna banka napovedala drugo znižanje obrestne mere v dveh mesecih, za četrt točke na 4,5 odstotka.

V prvem četrtletju se je Islandsko gospodarstvo skrčilo za 1,9 odstotka, kar je najostrejše krčenje po letu 2014. Islandija je sicer del Evropskega gospodarskega prostora, a ni članica evrskega območja ali EU.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce