Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Zaposlovanje v ZDA je še naprej odlično, navzgor popravljene tudi ocene za prejšnja dva meseca

Zaposlovanje v ZDA je še naprej odlično, navzgor popravljene tudi ocene za prejšnja dva meseca
November 04
07:07 2019

Zaposlovanje v ZDA se je izkazalo za mnogo odpornejše od pričakovanj, kljub stranskim učinkom dolgotrajne stavke delavcev General Motorsa. Podjetja so tako v oktobru ustvarila 128,000 novih delovnih mest, kar je bilo veliko več od napovedanih 85,000, med mesecem, kjer je stavkalo več tisoč delavcev GM-a.

Stopnja brezposelnosti se je iz rekordno nizkih 3,5 odstotka v septembru malenkost dvignila na 3,6 odstotka. Analitiki so dejali, da podatki potrjujejo mnenju Ameriške centralne banke, ki je v začetku prejšnjega tedna dejala, da je ameriško gospodarstvo v dobri formi.

Ameriški predsednik je tako pohvalil odlične podatke o zaposlovanju, pri čemer je dejal, da prilagojene številke o delovnih mestih kažejo na 303,000 novih vlog. Ta podatke vključuje tudi nadgradnjo številk iz prejšnjih mesecev in druge prilagoditve.

Luis Vuitton objavil ponudbo za nakup draguljarja Tiffany

Podatki za avgust in september so bili namreč krepko popravljeni navzgor. V avgustu je bilo tako ustvarjenih dodatnih 51,000 delovnih mest, medtem ko je bilo septembra ustvarjenih dodatnih 44,000 delovnih mest od prvotnih ocen.

Podatki ministrstva za delo so hkrati pokazali, da je predelovalni sektor prejšnji mesec izgubil 36,000 delovnih mest, vseeno pa je to posledica stavke v družbi GM, ki je bila odgovorna za izgubo 42,000 delovnih mest v sektorju motornih vozil in delov. V ameriški statistiki so namreč stavkajoči zabeleženi kot nezaposleni.

Iz Bele hiše so medtem sporočili, da je stavka v GM-u vplivala na 60,000 delovnih mest.

Neil Birrell iz družbe Premier Asset Management je dejal, da podatki o zaposlovanju "potrjujejo pripombe FED-a iz srede zvečer o dobrem stanju ameriškega gospodarstva in njihovem premiku v politični naravnanosti".

Ameriška centralna banka se je prejšnjo sredo odločila za znižanje ključne obrestne mere, a je pri tem sporočila, da v kratkem novih znižanj ne bo.

Upočasnjena rast

Največje gospodarstvo sveta je v tretjem četrtletju zabeležilo 1,9 odstotno gospodarsko rast na letni ravni, kar je najpočasnejša rast v zadnjem letu, a je kljub temu precej višja od napovedi analitikov, ki so pričakovali rast v višini 1,6 odstotka.

Ian Shepherdson iz družbe Pantheon Macroeconomics je dejal, da se je število novo ustvarjenih delovnih mest v zadnjih treh mesecih povečalo na približno 170,000 na mesec.

Po mnenju analitikov naj bi se trend ustvarjanja delovnih mest začel ohlajevati in naj bi do konca naslednja leta upadel na 50,000 delovnih mest. A kot že velikokrat doslej te napovedi temeljijo na trenutnem razpoloženju, ki pa je zelo nezanesljiva osnova za napovedi, ki so se že velikokrat izkazale kot napačne.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce