Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Zaradi nesoglasij je odstopil mehiški finančni minister, se državi obeta recesija?

Zaradi nesoglasij je odstopil mehiški finančni minister, se državi obeta recesija?
July 10
06:24 2019

Mehiški finančni minister je odstopil zaradi nesoglasij z skrajno levim predsednikom države Andrésom Manuelom Lópezom Obradorjem. V pismu, ki ga je objavil na svojem računu na Twitterju je dejal, da ima gospodarstvo ogromno "neskladij". Poleg tega je v svojem pismu dejal, da mora gospodarska politika temeljiti na dokazih in ne sme vsebovati ekstremizmov.

Valutni in delniški trgi države, so po objavi odstop izgubili na vrednosti.

Mesto finančnega sekretarja drugega največjega gospodarstva Latinske Amerike je sedaj prevzel Arturo Herrera Gutiérrez.

Nova odpoved naročil za Boeingova letala 737 Max

V svojem pismu predsedniku države z dne 9. julija je Urzua dejal, da je "v gospodarskih zadevah ogromno neskladij". "Osebno sem prepričan, da bi morale vse gospodarske politike izvajati na podlagi dokazov, pri čemer je treba paziti na različne učinke, ki jih lahko politike prinesejo in se izogibati vsem levim ali desnim ekstremizmom."

Hkrati meni, da je "nameščanje uradnikov brez poznavanja javnih financ" na finančno ministrstvo "nesprejemljivo".

"Negotovosti bodo vztrajale"

Herrera je na prvi tiskovni konferenci po imenovanju za novega finančnega ministra dejal, da ne vidi bližajoče se recesije. Mehiško gospodarstvo se je namreč v prvem četrtletju skrčilo za 0,2 odstotka.

Predsednik López Obrador je na oblast prišel potem, ko je na volitvah obljubil "radikalno preoblikovanje" svoje države, ki naj bi prineslo gospodarsko rast, delovna mesta in programe socialnega razvoja.

Medtem ko je imenovanje Herrare, ki je znan kot tehnično sposoben vladni uradnik, pomirilo nekatere vlagatelje, pa so pri bonitetni agenciji Moody's prepričani, da se bo zaskrbljenost glede Mehiškega gospodarstva nadaljevala.

"Pričakujemo, da se bo negotovost med vlagatelji, ko gre za upravljanje z gospodarsko politiko, nadaljevala. To je v skladu s stališči, ki so nas pripeljala do tega, da smo obete za mehiško bonitetno oceno v začetku leta označili kot negativne," je v izjavi dejal podpredsednik Moody's, Jaime Reusche.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce