Finančni trgi

Prispevki

Zasedanje FOMC povzročilo malce volatilnosti

Zasedanje FOMC povzročilo malce volatilnosti
August 10
13:30 2010

Danes se vlagatelji pospešeno premikajo iz bolj tveganih vrednostnih papirjev pred zasedanjem federalnega odbora za odprti trg  (FOMC), kjer bodo določili nadaljno monetarno politiko. Vidno je tudi pobiranje dobičkov na valutah z višjimi obrestnimi merami, tako da se zopet krepita t.i. varni valuti dolar in jen.

Zgodaj zjutraj so podatki o kitajski trgovini pokazali manjšo rast izvoza, kar je zbudilo zaskrbljenost vlagateljev, da se bo rast kitajskega gospodarstva upočasnila za več od pričakovanj. Prav tako vlagatelji od današnjega zasedanja FOMC pričakujejo ponoven zagon kvantitativnega sproščanja. Zadnji makroekonomski podatki iz ZDA so namreč analitike negativno presenetili. V primeru ponovnega zagona kvantitativnega sproščanja, novih stimulacijskih svežnjev, bomo lahko videli razprodajo ameriških dolarjev in premik v bolj tvegane vrednostne papirje, drugače pa se lahko zgodi nadaljevanje negativnega trenda na valutah ter ponovna korekcija delniških trgov.

Stanje na evropskih borznih trgih je mešano; FTSE 100 -0.55%, DAX +0.40%, CAC +0.60%.

Terminske pogodbe na ameriške delniške indekse pa kažejo na odprtje pod gladino.

Dnevna analiza tečaja Eur/Usd

Tečaj Eur/Usd včeraj na podpori pri 1.3220 ni pokazal nobene želje po vrnitvi navzgor. Na tem območju sta tako, če poglemo 1 urni časovni razpon nastali dve zastavici, pri preboju katerih smo lahko vstopili v pozicijo in prodali tečaj. Glede na to, da so danes vse oči vlagateljev uprte na zasedanje FOMC, lahko do takrat še naprej pričakujemo negativni pritisk, vendar previdno saj naj bi danes v območju 1.3090 zapadla opcija, tako da danes pričakujem padec vsaj še do tega nivoja, naprej pa bo odvisno od komentarjev FOMC. Kakršnokoli omenjanje ponovnega zagona kvatitativnega sproščanja bo pognalo tečaj nazaj proti 1.34, drugače pa lahko v naslednjih 24 urah pričakujemo nadaljevanje negativnega trenda.

eurusdf_10.8.2010

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce