Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Zaskrbljenost glede proizvodnje iPhonov 13 je znižala vrednost Applovih delnic

Zaskrbljenost glede proizvodnje iPhonov 13 je znižala vrednost Applovih delnic
October 13
06:15 2021

Delnice Appla so v torek po poročilih, da bi lahko zaradi stalnega pomanjkanja računalniških čipov na svetovnem trgu, družba znižala svoje proizvodne cilje za najnovejši pametni telefon iPhone 13, izgubile na vrednosti.

Tehnološki velikan je tako pričakoval, da bo v letošnjem zadnjem četrtletju izdelal 90 milijonov iPhonov. A zdaj naj bi družba svojim partnerjem povedala, da bo skupni proizvodni cilj kar za 10 milijonov enot nižji, so poročali pri Bloombergu.

Vrednost delnic družbe se je po objavi novice znižala za 1,2 odstotka. 1 odstotek vrednosti so izgubile tudi delnice proizvajalcev polprevodnikov Broadcom in Texas Instruments, saj naj bi se družbi po navedbah virov soočali z težavami pri dostavljanju dovolj velike količine čipov.

Samsung naj bi objavil najvišji dobiček po letu 2018

V septembru je Apple sicer predstavil štiri nove modele iPhona 13: iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro in iPhone 13 Pro Max. Prednaročila so začeli sprejemati 17. septembra, medtem ko so telefone začeli strankam pošiljati 24. septembra.

Veliko pomanjkanje čipov

Milijoni izdelkov v različnih panogah se danes za svoje delovanje zanašajo na računalniške čipe, tovarne proizvajalcev polprevodnikov pa trenutno delajo z polno paro, da bi zadovoljilo ogromno povpraševanje.

Proizvajalci pametnih telefonov, kot je Apple, ki je eden od največjih kupcev čipov na svetu, so močno prizadeti, trpijo pa tudi drugi sektorji, kot je avtomobilska industrija in proizvajalci konzol za video igre.

Julija je izvršni direktor Appla Tim Cook vlagatelje opozoril, da bi lahko pomanjkanje polprevodnikov vplivalo na prodajo iPhonov in iPadov.

Investicijsko podjetje Wedbush ocenjuje, da bo Applu za praznično obdobje ob koncu leta primanjkovalo vsaj 5 milijonov enot novih telefonov, če bo povpraševanje potrošnikov še naprej v skladu s številom iPhonov, ki so bili dobavljeni v dosedanjem delu leta.

Vseeno sta analitiki iz družbe, Daniel Ives in John Katsingris poudarila, da pomanjkanje čipov ni posebna skrb, saj naj bi bili pametni telefoni na voljo v začetku leta 2022.

"Če naredimo korak nazaj, se bo 5 do 10 milijonov enot iz decembrskega obdobja preselilo v marčevsko četrtletje. Zaradi dobro razumljenih dobavnih verig, nas stanje ne skrbi, saj na koncu govorimo o močnejši krivulji povpraševanja, kot je predvideval Wall Street," sta dejala.

"Na današnjo novico tako gledamo le kot na hitrostno oviro, več let trajajočega supercikla iPhone 12/13, ki še naprej deluje."

Njuno mnenje deli tudi več drugih analitikov, ki so napovedali, da bodo imeli novi modeli iPhone 13 močno prodajno leto, saj si bodo potrošniki prizadevali nagraditi svoje naprave za omrežja 5G.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles