Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Zaskrbljenost na trgih raste, delnice z hudim padcem vrednosti

Zaskrbljenost na trgih raste, delnice z hudim padcem vrednosti
February 26
07:15 2020

Finančni trgi so v torek spet izgubili na vrednosti, saj so vlagatelji zaradi izbruha korona virusa še naprej zelo zaskrbljeni. Ameriški borzni indeks Dow Jones je tako včeraj upadel za skoraj 900 točk oziroma več kot 3 odstotke in trgovalni dan zaključil pri 27,081 točkah. Tudi glavni indeks S&P 500 je upadel za več kot 3 odstotke, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq izgubil 2,8 odstotka vrednosti.

Padci sledijo dogajanju drugod po svetu, pri čemer je japonski indeks Nikkei 225 upadel za 3,3 odstotka, Britanski indeks FTSE 100 pa je z 2 odstotnim padcem upadel na najnižjo raven v zadnjem letu. Padec sicer sledi podobnemu znižanju vrednosti delnic v ponedeljek.

Letalske družbe zaradi virusa že bijejo plat zvona

V torek so bile med najbolj prizadetimi delnice letalskih družb in potovalnih podjetij, ter družb, ki se zanašajo na Kitajsko, kot del svoje dobavne verige. Znižale so se tudi cene nafte.

"To bi lahko bilo slabo"

Izgube na ameriških trgih so se povečale potem, ko so ameriški zdravstveni uradniki opozorili, da naj javnost pričakuje večanje števila primerov.

"Od ameriške javnosti zahtevamo, da naj se pripravi na pričakovanje, da bi lahko bila situacija slaba," je dejal direktorica Nacionalnega centra za imunizacijo in dihalne bolezni Nancy Messonnier.

Število primerov koronavirusa izven Kitajske sicer narašča. V Italiji je za virusom zbolelo vsaj 320 ljudi od katerih jih je 11 umrlo. Prve primere pa so zabeležili v Švici, Avstriji in na Hrvaškem.

V ZDA, kjer so potrdili 57 primerov okužbe si Bela hiša prizadeva umiriti strahove, da bi lahko širjenje virusa iztirilo cvetoče gospodarstvo.

"Virus je v ZDA zelo tesno pokrit," je dejal gospodarski svetovalec Bele hiše Larry Kudlow. "Mislim, da bo zadeva prešla, ZDA pa so v odlični formi."

Kljub temu so se vlagatelji odločili za razprodajo svojih delnic. Delnice letalske družbe American Airlines so tako upadle za 9 odstotkov, medtem ko so delnice družb za križarjenje Norwegian Cruise Line Holdings in Marriot upadel za skoraj 8 odstotkov.

Japonski izdelovalec avtomobilov Toyota Motor je utrpel 3,7 odstotni padec svojih delnic, medtem ko so delnice modne družbe Fast Retailing izgubile 4,2 odstotka vrednosti.

Nekateri analitiki so izrazili pričakovanje, da bo širitev koronavirusa dosegla vrhunec v prvem četrtletju letošnjega leta, potem pa naj bi se gospodarska aktivnost v drugem četrtletju obnovila.

"Tisti, ki pričakujejo, da bo virus sprožil globalno recesijo bodo razočarani, saj bo njegov vpliv verjetno samo začasen," je dejala Margaret Yang iz družbe CMC Markets."Centralne banke po vsem svetu so namreč pripravljene v sistem vbrizgati likvidnostna sredstva in znižati obrestne mere, da bi ublažile pretrese na trgu."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce