Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Zaskrbljenost o dolgotrajni trgovinski vojni je vplivala na padce globalnih delniških trgov

Zaskrbljenost o dolgotrajni trgovinski vojni je vplivala na padce globalnih delniških trgov
May 30
06:27 2019

Azijske delnice so danes sledile izgubam na Wall Streetu, saj je zadnja izmenjava med Pekingom in Washingtonom nakazala, na povečano tveganje dolgotrajne trgovinske vojne, kar je povečalo zaskrbljenost vlagateljev glede njenega vpliva na svetovno gospodarsko rast.

Terminske pogodbe evropskih delnic so med zgodnjim trgovanjem pridobile na vrednosti, potem ko so delnice včeraj krepko izgubile na vrednosti. Vseevropski terminski indeks Euro Stoxx 50 je tako zrasel za 0,46 odstotka, Nemški DAX je pridobil 0,34 odstotka, britanski FTSE pa 0,25 odstotka vrednosti.

"Nasprotujemo trgovinski vojni, a se je ne bojimo. Tovrstno namerno izzivanje trgovinskih sporov je goli gospodarski terorizem, šovinizem in ustrahovanje," je izjavil namestnik kitajskega zunanjega ministra, ko so ga vprašali o trgovinski vojni z ZDA.

Japonska sprejema omejitve za tuje naložbe v svoja tehnološka podjetja

Njegovi komentarji sledijo poročilom kitajskih časopisov, da naj bi Peking proti ZDA uvedel embargo na izvoz redkih rudnin, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump dejal, da "še ni pripravljen" na podpis trgovinskega dogovora s Kitajsko.

Ker so se vlagatelji umaknili iz lastniških vrednostih papirjev, so s tem pridobila varnejša sredstva, kot so državne obveznice, zaradi česar se je donosnost nemških državnih obveznic približala rekordno nizkim nivojem.

Medtem je glavni kitajski borzni indeks Shanghai Composite padel za 0,7 odstotka, Hongkonški Hang Seng pa je izgubil 0,4 odstotka vrednosti. Japonski Nikkei je upadel za 0,5 odstotka, medtem ko so avstralski delniški trgi utrpeli 0,85 odstotni padec vrednosti.

"Delniški trgi so sredi ocenjevanja vpliva dolgoročne trgovinske vojne, pri čemer udeleženi na trgu oblikujejo svoje portfelje v pričakovanju dolgotrajnega konflikta," je dejal Soičiro Monji iz družbe Sumitomo Mitsui DS.

"Prihajujoči vrh G20 bi lahko trgom ponudil olajšanje, saj bi lahko ZDA in Kitajska dogodek izkoristile za ponoven začetek pogajanj o trgovini."

Vrh G20 bo 28. in 29. junija potekal na Japonskem.

Med begom v varna zavetja se je donosnost na nemške desetletne obveznice prek noči znižala na - 0,179 odstotka, kar je najnižji nivo v zadnjih treh letih. Padec pod nivo -0,200 odstotka, bi pomenil rekordno nizko raven. Donos na ameriške 10 letne državne obveznice se je po 20 mesečnem dnu doseženem v sredo nekoliko povišal in dosega nivo 2,267 odstotka.

Na valutnih trgih se je vrednost evra v primerjavi z dolarjem znižala na 1,1137 dolarja, potem ko se je v zadnjih treh dneh zniževala.

Cene nafte so se za malenkost zvišale, potem ko je industrijsko poročilo pokazalo na večje zmanjšanje ameriških zalog od pričakovanj analitikov.

Rast cen sledi nestanovitnemu trgovanju v sredo, ko so cene nafte padle na skoraj nižje nivoje v zadnjih treh mesecih, saj je trge zajela zaskrbljenost glede trgovinske vojne.

Nafta znamke Brent se je tako danes podražila za 0,37 odstotka na 69,71 dolarja za sod. Na drugi strani se je cena lahke ameriške nafte povišala za 0,66 odstotka na 59,2 dolarja, potem ko je dan prej dosegla najnižje vrednosti po 12. marcu.

 

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce