Finančni trgi

Prispevki

Zavod bo objavil število registriranih brezposelnih v februarju

Zavod bo objavil število registriranih brezposelnih v februarju
March 05
08:36 2018

Zavod za zaposlovanje bo danes objavil podatek o številu registriranih brezposelnih konec februarja. Število brezposelnih se je januarja na mesečni ravni povečalo, a predvsem na račun izteka zaposlitev za določen čas. Ministrstvo za delo namreč za letos ob nadaljevanju gospodarske rasti pričakuje, da se bodo dotoki v brezposelnost še zmanjševali.

Ob koncu januarja je bilo pri zavodu registriranih 87.919 brezposelnih, kar je bilo 3,4 odstotka več kot decembra in 15,2 odstotka manj kot januarja lani. Na novo se je prijavilo okoli 11.200 oseb, kar je 36,3 odstotka več kot decembra in 13,6 odstotka manj kot januarja lani. Med novoprijavljenimi je bilo 7411 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 909 iskalcev prve zaposlitve ter 1455 trajno presežnih delavcev in stečajnikov.

Slovenija lani s petodstotno rastjo BDP

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so ob objavi januarskih podatkov pojasnili, da gre za pričakovana sezonska nihanja na področju zaposlovanja. Značilno za brezposelnost je, da se med letom giblje pod vplivom sezonskih dejavnikov - predvsem konec leta in v času zaključevanja šolskih let.

Za letos tako pričakujejo, da se bodo dotoki v brezposelnost še zmanjševali, saj ni pričakovati številčnejšega odpuščanja iz poslovnih razlogov, prav tako ne porasta števila brezposelnih oseb, ki jim bo prenehala zaposlitev za določen čas, po letu 2013 pa se postopno zmanjšuje tudi dotok iskalcev prve zaposlitve.

Zavod za zaposlovanje medtem ocenjuje, da bo ob realizaciji napovedanih tokov v in iz brezposelnosti ob koncu leta 2018 registriranih brezposelnih oseb okoli 74.400.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce