Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA določile datum za uvedbo dodatnih uvoznih dajatev na kitajsko blago

ZDA določile datum za uvedbo dodatnih uvoznih dajatev na kitajsko blago
August 08
06:43 2018

ZDA so sporočile, da bodo od 23. avgusta naprej uvedle dodatne uvozne dajatve na kitajsko blago, medtem kose trgovinska vojna med dvema največjima gospodarstvoma na svetu nadaljuje. Najvišji ameriški trgovinski organ je tako sporočil, da bo 25 odstotni davek veljal za približno 16 milijard dolarjev letnega uvoza.

Dajatve so del širšega kroga ameriških uvoznih dajatev za kitajsko blago v vrednosti 50 milijard dolarjev, ki so bile objavljene v marcu. ZDA po svojih besedah z uvoznimi dajatvami kaznujejo nepoštene trgovinske prakse Kitajske. Med te sodijo pravila, ki od konkurenčnih družb zahtevajo sodelovanje z lokalnimi partnerji, če želijo vstopiti na kitajsko tržišče.

Kitajska po najnovejših ameriških grožnjah načrtuje uvedbo svojih dajatev

Prvi krog uvoznih dajatev v vrednosti 34 milijard dolarjev je sicer začel veljati v juliju. Dodaten seznam 279 izdelkov na katere bodo uvedene nove uvozne dajatve je ameriško trgovinsko predstavništvo objavilo v torek. Med izdelki najdemo, polprevodnike, kemikalije in dele strojev.

Pogovori med Kitajsko in ZDA do sedaj niso prinesli nobenega dogovora o tem vprašanju, zaradi česar se je Kitajska na ameriške dajatve odzvala s svojimi, ameriški predsednik Donald Trump pa je stopnjeval svoje grožnje.

ZDA sedaj razmišljajo o uvoznih dajatvah za dodatnih 200 milijard dolarjev potrošniških izdelkov, ki jim je bilo v začetnem krogu prizaneseno.

Hkrati je Trump dejal, da je pripravljen uvesti uvozne dajatve na celoten kitajski uvoz.

Nekatere industrije se s Trumpovimi ukrepi ne strinjajo

Več predstavništev industrijskih panog v ZDA je dejalo, da naj bi kmetom, proizvajalcem in potrošnikom na dolgi rok uvozne dajatve povzročile škodo. Zveza ameriških izdelovalcev polprevodnikov, ki predstavlja proizvajalce, kot so Intel, Qualcomm in Texas Instruments je v torek dejala, da so "razočarani in zmedeni", da so se na končnem seznamu 279 izdelkov, znašli tudi njihovi proizvodi.

Tako so dejali, da bo skupaj z uvoznimi dajatvami obdavčenih za 6,3 milijarde dolarjev njihovih polprevodnikov.

Organizacija Kmetje za prosto trgovino, je dejala, da ameriški kmetje že čutijo motnje na trgu, kar bi jih po njihovem "lahko stalo na milijarde dolarjev v že zdaj stresnem živilskem in kmetijskem sektorju v ZDA".

"Bela hiša stopnjuje trgovinsko vojno, medtem ko ameriškim kmetom govori, da naj bodo ob padajočih cenah mirni, njihove trge pa prevzemajo tuji konkurenti," je dejal izvršni direktor združenja Brian Kueh.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce