Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA so dosegle dogovor z kitajsko tehnološko družbo ZTE

ZDA so dosegle dogovor z kitajsko tehnološko družbo ZTE
June 08
06:41 2018

ZDA so dosegle dogovor s kitajskim tehnološkim podjetjem ZTE, ki bo odpravil prepoved, ki je družbi preprečevala, da bi od ameriških dobaviteljev kupovali komponente, je sporočil ameriški minister za trgovino Wilbur Ross. Dogovor vključuje plačil milijarde dolarjev kazni iz strani družbe ZTE in najem ekipe za preverjanje skladnosti, ki jo bodo izbrale ZDA.

Poleg tema bo morala družba v 30 dneh popolnoma zamenjati tudi člane svoje uprave.

ZDA so družbi ZTE blokirale dostop do ameriških dobaviteljev, ker je družba kršila dogovor o poravnavi zaradi kršenja sankcij.

ZDA in Kitajska sta se spopadli v Svetovni trgovinski organizaciji

Kitajski predsednik Ši Jingping je ZDA prosil naj ponovno preučijo kazen, ki je družbo ZTE (četrtega največjega izdelovalca mobilnih telefonov na svetu in velikega delodajalca na Kitajskem), prisilil v prekinitev poslovanja.

Minister Ross je dejal, da gre za najvišjo kazen, ki jo je do sedaj izdal trgovinski urad za industrijo in varnost in obljubil, da bodo še naprej budno spremljali obnašanje družbe ZTE. Po novem dogovoru bo morala ZTE plačati tudi 400 milijonov dolarjev na račun holdinga, kot zavarovanje pred prihodnjimi kršitvami.

Trdi do Kitajske?

Odločitev za odpravo prepovedi je sicer naletela na ostre kritike ameriških politikov, vključno z nekaterimi iz republikanske stranke, ki na telekomunikacijsko družbo gledajo kot na tveganje za nacionalno varnost.

Dvostrankarska skupina senatorjev je tako v četrtek predstavila zakonodajo, ki bi ponovno vzpostavila predhodno sprejete kazni. Možnosti za sprejem te zakonodaje so sicer nejasne.

Družba ZTE, ki ima sedež v kitajskem mestu Šenžen, blizu Hong Konga, je bila ustanovljena leta 1985. Gre za drugega največjega kitajskega proizvajalca telekomunikacij, ki pa je za izdelovanje svojih mobilnih telefonov odvisen od delov izdelanih v ZDA.

ZDA so aprila družbi prepovedale dostop do ameriških dobaviteljev, potem ko je bilo odkrito, da je ZTE prekršil poravnavo, ki jo je morala družba sprejeti po kršenju ameriškega embarga na izvoz blaga v Iran in Severno Korejo.

Napetosti med ZDA in Kitajsko

Pogajanja o družbi ZTE so bila sicer povezana s širšimi trgovinskimi pogajanji med ZDA in Kitajsko.

Predsednik Donald Trump je tako predlagal sprejem 25 odstotne uvozne dajatve na kitajske izdelke v skupni vrednosti do 60 milijard dolarjev. Vseeno je trgovinski minister Ross dejal, da sporazum z družbo ZTE ne bo vplival na trgovinske pogovore med državama.

Novica je dvignila vrednost delnic ameriških proizvajalcev komponent, med njimi so družbe Acacia Communications, Oclaro in Lumentum Holdings.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce