Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA izstopile iz jedrskega sporazuma z Iranom, cene nafte najvišje v zadnjih treh letih in pol

ZDA izstopile iz jedrskega sporazuma z Iranom, cene nafte najvišje v zadnjih treh letih in pol
May 09
07:50 2018

Cene surove nafte so se v sredo povišale na najvišje nivoje v zadnjih treh letih in pol, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump, ZDA potegnil izven mednarodnega jedrskega sporazuma z Iranom, kar je povzročilo zaskrbljenost zaradi novih napetosti na Bližnjem vzhodu in svetovno oskrbo z nafto.

Azijske delnice so izgubile na vrednosti, saj je obnovitev ameriških sankcij proti Iranu obravnavana kot moteča za številna podjetja, ki poslujejo z to državo. Trumpova poteza bo hkrati vplivala na zaostritev že tako napetih odnosov v regiji med Iranom in ameriškimi zaveznicami.

Rast cen nafte se je umirila, azijske delnice pridobile na vrednosti

"Zelo kratkoročno se zdi, da kot, da imajo geopolitične težave na naftne trge omejen vpliv. A to še ni konec te zgodbe," je dejal Norihiro Fujito iz družbe Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. "Ameriške sankcije bi lahko vplivale na različne panoge. Napetosti med Iranom in Izraelom pa naj bi se še okrepile. Te pa bi lahko vplivale na cene delnic," je dodal.

Z ameriško lahko nafto se je danes trgovalo pri ceni 70,62 dolarja za sod, kar je bilo 2,3 odstotka več kot včeraj in blizu ponedeljkovega viška pri 70,84 dolarja, kar je bila najvišja raven cen po novembru leta 2014. Cena surove nafte znamke Brent se je dvignila za 2,5 odstotka na 76,75 dolarja za sod, kar je najvišja cena v zadnjih treh letih in pol.

Iran, ki je tretji največji proizvajalec nafte kartela OPEC, na dan proizvede približno 3,8 milijona sodov nafte, oziroma 4 odstotke svetovne proizvodnje nafte.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic družbe MSCI izven Japonske je danes posloval brez sprememb, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 izgubil 0,4 odstotka vrednosti.

Medtem ko je nekatere vlagatelje pomirilo dejstvo, da je ostal Iran zavezan jedrskemu dogovoru kljub umiku ZDA, pa ostajajo pozorni na stopnjevanje napetosti na Bližnjem vzhodu.

Izrael je medtem na visoki stopnji pripravljenosti in mobilizira rezervne sile, hkrati pa so državo sirski državni mediji obtožili, da je torek blizu Damaska v napadu izstrelila rakete, takoj po objavi Donalda Trumpa, da se umika iz sporazuma.

Na Wall Streetu je bilo moč zaznati previdnost glede naraščajočih političnih tveganj. Delnice energetskih družb so pridobile 0,78 odstotka vrednosti, na vrednosti pa so pridobile tudi delnice izdelovalcev orožja, Lockheed Martin je zrasel za 1,3 odstotka, Nothrop Grumman pa za 3,3 odstotka.

Na drugi strani so delnice Boeinga padle za 0,6 odstotka, saj je sedaj negotov njihov posel za prodajo letal Iranu. Indeks S&P 500 je dan zaključil z 0,03 odstotnim padcem, skoraj brez sprememb pa sta poslovala tudi druga dva pomembna indeksa Nasdaq in Dow Jones.

Na valutnih trgih je evro v primerjavi z dolarjem upadel na nivo 1,1838 dolarja, kar je najnižja vrednost enotne valute v primerjavi z dolarjem v zadnjih štirih mesecih in pol. Enotno valuto so prizadele naraščajoče možnosti za nove volitve v Italiji, saj se politični zastoj nadaljuje že vse od volitev v začetku marca.

Dolar je v primerjavi z jenom pridobil 0,4 odstotka vrednosti in dosegel nivo 109,51 jena, kar je blizu najvišje vrednosti v zadnjih treh mesecih.

Medtem je donos na desetletne ameriške državne obveznice znašal 2.9873 odstotka.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce