Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA in Japonska sta se dogovorili o začetnem trgovinskem sporazumu

ZDA in Japonska sta se dogovorili o začetnem trgovinskem sporazumu
September 26
06:17 2019

ZDA in Japonska sta se dogovorili o začetnem trgovinskem dogovoru, ki bo odpravil ali zmanjšal uvozne dajatve na nekatere izdelke s katerimi državi trgujeta. Dajatve za nekatere kmetijske izdelke bodo odstranjene ali znižane, koristi od sporazuma pa bodo imeli tudi digitalni proizvodi.

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da sta prvo in tretje največje gospodarstvo sveta dosegli "izjemen" dogovor. Trgovinski sporazum ne omenja avtomobilskih uvoznih dajatev v višini do 25 odstotkov, s katerimi so pred tem svarile ZDA. Vseeno je japonski premier Šinzo Abe po poročanju medijev dejal, da je prejel zagotovila, da takšne uvozne dajatve ne bodo uvedene.

ZDA, ki so imele v letu 2018 z Japonsko trgovinski primanjkljaj v višini 67,6 milijarde dolarjev, so trgovinske pogovore z Japonsko opravljale celotne letošnje leto.

Trump in Abe pred podpisom trgovinskega sporazuma, zatika se pri avtomobilskih tarifah

V skladu z dogovorom bo več kot 90 odstotkov ameriških živilskih in kmetijskih proizvodov, ki gredo na Japonsko, bodisi oproščenih dajatev ali pa bodo deležni preferenčnega tarifnega dostopa, poroča urad ameriškega trgovinskega predstavnika.

Japonska bo poleg tega znižala tarife na izdelke, kot so sveža in zamrznjena govedina in svinjina, popolnoma pa jih bodo ukinili za nekatere oreščke, sadje in zelenjavo.

V zameno bodo ZDA odpravile ali znižale dajatve na približno 40 milijonov dolarjev kmetijskega uvoza iz Japonske, vključno z rezanim cvetjem, zelenim čajem in sojino omako.

Po prepisu, ki ga je objavila Bela hiša, je Abe dejal, da bo s sporazumom prišlo do "zelo čudovitega, pozitivnega vpliva na svetovno gospodarstvo".

ZDA in Japonska sta se poleg tega dogovorili tudi za preferenčno obravnavo glede nekaterih digitalnih izdelkov. Tako bodo prepovedane kakršne koli dajatve za digitalne izdelke, kot so videoposnetki, glasba in e-knjige, hkrati pa bodo zagotovili prost pretok podatkov prek meja.

Hkrati so ZDA dejale, da se veselijo pogajanj o "celovitem trgovinskem sporazumu z Japonsko" še piše v izjavi trgovinskega urada.

Kaj pa sporne avtomobilske tarife?

ZDA so razmišljale o uvedbi dajatev na nekatere uvožene avtomobile in avtomobilske dele, vključno z Japonske in Evropske Unije, vendar so odločitev preložile na začetek letošnjega leta.

Novi dogovor ne zajema avtomobilskih dajatev, vseeno pa je premier Abe dejal, da ga je Trump prepričal, da ZDA proti japonskim avtomobilom ne bodo uvedle tarif. "Med predsednikom Trumpom in mano je bilo trdno potrjeno, da ne bodo uvedene nobene dodatne uvozne dajatve," so ga citirali mediji.

V zadnjem letu se sicer ZDA na večih frontah spopadajo s trgovinskimi spori.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce