Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA so predstavile uvozne dajatve na evropske izdelke v vrednosti 11 milijard dolarjev

ZDA so predstavile uvozne dajatve na evropske izdelke v vrednosti 11 milijard dolarjev
April 09
06:06 2019

ZDA kot odgovor na subvencije, ki podpirajo Airbus, razmišljajo o uvedbi uvoznih dajatev na blago iz Evropske Unije v vrednosti približno 11 milijard dolarjev. Svetovna trgovinska organizacija je namreč ugotovila, da imajo omenjene subvencije negativen vpliv na ZDA.

Letala in siri so med izdelki, ki bi jih lahko prizadele uvozne dajatve so dejali ameriški trgovinski predstavniki.

Administracija predsednika Trumpa se sicer bojuje na številnih trgovinskih frontah. Poteza pa bi pomenila zaostritev trgovinskih napetosti med ZDA in EU.

Trump je oznanil dodaten napredek v trgovinskih pogajanjih med ZDA in Kitajsko

Ameriški trgovinski predstavnik je dejal, da je vrednost blaga, ki ga bodo ciljno obdavčili predmet arbitraže STO, rezultat katere naj bi bil znan v nekaj prihodnjih mesecih.

Predhodni seznam blaga je sicer sedaj na voljo za javno posvetovanje. Na njem je široka paleta izdelkov, ki segajo vse od helikopterjev pa do vina.

"Ta primer je v sodnem postopku že 14 let, sedaj pa je prišel čas za ukrepanje. Administracija se pripravlja, da se bo odzvala takoj, ko bo STO izdala ugotovitve o vrednosti ameriških protiukrepov," je dejal ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthitzer.

"Naš končni cilj je doseči dogovor z EU o odpravi vseh neskladnih subvencij STO za velika civilna letala. Ko bo EU odpravila te škodljive subvencije, se lahko odpravijo tudi dodatni ameriški ukrepi, ki so bili naloženi kot odziv."

Kaj se je zgodilo do sedaj?

Predlagane uvozne dajatve ZDA bi bile uvedene poleg že obstoječih dajatev na evropske izdelke. Lani so tako ZDA začele zaračunavati dajatve za uvoz jekla in aluminija iz strani ključnih zaveznikov, vključno z EU.

EU je junija lani uvedla povračilne uvozne dajatve za ameriško blago v skupni vrednosti 2,8 milijarde evrov, za izdelke, kot so viski, motorna kolesa in pomarančni sok.

Medtem je ameriški predsednik Donald Trump prejšnji mesec zagrozil, da bo uvedel uvozne dajatve za avtomobile uvožene iz EU, če obema stranema ne bo uspelo doseči novega trgovinskega sporazuma.

ZDA se trenutno pogajajo o trgovinskem sporazumu s Kitajsko, vseeno pa so njune medsebojno uvedene uvozne dajatve že vplivale na letošnje poslovanje svetovnega gospodarstva.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce