Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA in Kanada sta dosegli dogovor o novem trgovinskem sporazumu

ZDA in Kanada sta dosegli dogovor o novem trgovinskem sporazumu
October 01
07:00 2018

ZDA in Kanada sta skupaj z Mehiko dosegli nov trgovinski dogovor, ki bo nadomestil sedanji Severnoameriški sporazum o prosti trgovini (Nafta). Nov sporazum, ki ga bo označevala kratica USMCA naj bi tako ZDA omogočal dostop do kanadskega trga mlečnih izdelkov in omejitve pri izvozu avtomobilov v ZDA.

Vseeno pa skupna izjava med državama ni podala podrobnosti o sporazumu.

Ameriški predsednik Donald Trump si je sicer že dolgo časa prizadeval za spremembo trgovinskega sporazuma, ki je urejal  več kot 1 bilijon dolarjev trgovinske menjave med tremi državami. Do nedavnega je hkrati kazalo, da bi lahko bila Kanada iz končnega sporazuma izključna, a je nato skrajno levičarski kanadski premier moral priznati kapitulacijo.

Ameriška centralna banka se je odločila za naslednji dvig obrestnih mer

"Danes sta Kanada in ZDA skupaj z Mehiko dosegli sporazum o novem posodobljenem trgovinskem sporazumu za 21. stoletje: Sporazum Združenih držav, Mehike in Kanade," sta v skupni izjavi zapisala trgovinska predstavnika ZDA Robert Lighthizer in kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland.

Sporazum "bo našim delavcem, kmetom, rančerjem in podjetjem omogočil visok standard trgovinskega sporazuma, ki bo privedel do svobodnejših trgov, pravične trgovine in močne gospodarske rasti v naši regiji".

Kaj je v novem dogovoru?

Medtem ko ostajajo natančne podrobnosti sporazuma neobjavljene, pa naj bi novi dogovor vseboval ključne določbe o kanadski mlečni industriji in izvozu avtomobilov v ZDA.

Ameriški kmetje naj bi imeli po navedbah virov tako dostop do približno 3,5 odstotka kanadskega trga mleka in mlečnih izdelkov. Hkrati si je Kanada izpogajala nekaj zaščite za svojo avtomobilsko industrijo pred možnimi uvoznimi dajatvami iz ZDA. Poleg tega pa naj bi ameriške uvozne dajatve za jeklo in aluminij zaenkrat ostale veljavne.

Kako je bil dosežen dogovor?

ZDA so se v avgustu o trgovinskem sporazumu dogovorile z Mehiko, medtem ko je Kanada z svojim nesodelovanjem v zadnjih tednih trgovinske odnose med državama vse bolj poslabševala. Ameriška administracija je nato kot nedeljo določila rok v katerem Kanada z njimi mora skleniti dogovor.

Podpis dogovora je nova zmaga za protekcionistično politiko ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki zavrača večstranske trgovinske dogovore in raje sklepa posamezne trgovinske sporazume.

Kot del te politike se je Trump odločil tudi za trgovinsko vojno proti Kitajski, ki krade tehnologijo in z nedovoljenimi državnimi subvencijami zmanjšuje konkurenčno drugih držav na področju trgovine.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce