Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA: Kitajci se pri trgovinskih pogajanjih igrajo “igro krivde”

ZDA: Kitajci se pri trgovinskih pogajanjih igrajo “igro krivde”
June 04
06:23 2019

ZDA so sporočile, da igra kitajska "igro krivde", saj napačno predstavlja vsebino trgovinskih pogovorov med državama. V izjavi je uprava predsednika Trumpa, Kitajsko hkrati obtožila, da je požrla obljube glede trgovinskih sporazumov.

Komentarji prihajajo potem, ko je Peking objavil dokument v katerem so za zastala trgovinska pogajanja obtožili Washington. ZDA so prejšnji mesec ponovno okrepile trgovinsko vojno z zvišanjem uvoznih dajatev za kitajsko blago v vrednosti 200 milijard dolarjev, zaradi česar je Peking sprejel maščevalne protiukrepe.

Državi sta sicer v naraščajoč trgovinski konflikt vpleteni že zadnje leto. Obseg bitke se je v zadnjih mesecih razširil, saj je Washington zaostril trgovinske omejitve za kitajskega telekomunikacijskega velikana Huawei.

Delnice in cene nafte navzdol, trgi v strahu pred svetovno recesijo

Upanje na skorajšnjo sklenitev trgovinskega dogovora se je zrušilo v maju, potem ko je Trumpova administracija več kot podvojila uvozne dajatve za kitajske izdelke v vrednosti 200 milijard dolarjev in zagrozila z uvedbo dodatnih carin.

"Naša pogajalska stališča so bila dosledna v vseh pogovorih, Kitajska pa je požrla obljube na pomembnih področjih tega, o čemer sta se obe strani strinjale," je dejala izjava urada ameriškega trgovinskega predstavnika.

V izjavi so dejali, da so ZDA "razočarane", ker so Kitajci v nedavnih javnih izjavah "začeli zasledovati igro krivde, ki napačno predstavlja naravo in zgodovino trgovinskih pogajanj med državama".

Peking je v nedeljo objavil "belo knjigo", v kateri so obelodanili svoj položaj v trgovinskih pogajanjih, vključno z nekaterimi predpogoji za dosego dogovora.

V dokumentu je Kitajska dejala, da bi morale za dosego sporazuma "ZDA odstraniti vse dodatne dajatve na kitajski izvoz". Medtem ko naj bi bila Kitajska pripravljena sodelovati z ZDA pri dosegi sporazuma, ki bi bil "medsebojno koristen in bi predstavljal zmago za vse", so v dokumentu zapisali, da je "medsebojno spoštovanje" ključnega pomena.

Točke zapleta v trgovinskih pogajanjih med ZDA in Kitajsko vključujejo, če sploh in kako hitro bi bilo mogoče znižati uveljavljene trgovinske dajatve, ter kako uveljaviti kakršen koli trgovinski sporazum.

ZDA so želele ohraniti uvozne dajatve, kot del mehanizma izvrševanja, hkrati pa želijo samostojno odločati o tem ali je Kitajska kršila pogoje dogovora, pravijo analitiki.

"Naše vztrajanje pri podrobnih in izvršljivih zavezah Kitajske, nikakor ne predstavlja grožnje kitajski suverenosti," so zapisali v odgovoru pri uradu ameriškega trgovinskega predstavnika.

Posledice trgovinske vojne

Trgovinska vojna že zdaj vpliva na svetovno gospodarstvo, v kitajski "beli knjigi" pa so predstavili nekaj domnevnih učinkov. Obseg kitajskega izvoza v ZDA se je tako v prvih štirih mesecih letošnjega leta na letni ravni zaradi ameriških uvoznih dajatev, znižal za 9,7 odstotka.

Hkrati naj bi se po njihovih podatkih neposredne naložbe kitajskih podjetij v ZDA leta 2018 na leti ravni znižale za 10 odstotkov.

Od zadnjega kroga trgovinskih pogovorov, ki so se končali maja, ni bilo načrtovanih nobenih novih pogajanj. Vseeno naj bi se predsednika Ši Jinping in Donald Trump, konec tega meseca srečala na vrhu voditeljev G20 na Japonskem.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce