Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA in Kitajska naj bi se dogovorili za postopno odpravo uvoznih dajatev, kot del kateregakoli trgovinskega sporazuma

ZDA in Kitajska naj bi se dogovorili za postopno odpravo uvoznih dajatev, kot del kateregakoli trgovinskega sporazuma
November 08
07:26 2019

ZDA in Kitajska sta se po poročanju medijev dogovorili o odpravi uvoznih dajatev, kot delu katerega koli novega trgovinskega sporazuma. Poročila se pojavljajo ob naraščajočem upanju, da bo državama uspelo podpisati pakt, ki bo pomenil konec trgovinske vojne.

Uradniki so sporazum v delu opisali, kot delni dogovor v "prvi fazi", ki verjetno ne bo v celoti obravnaval vprašanj kraje tehnologije, ki so bila odgovorna za začetek trgovinskega spopada. Strani sicer še vedno nista določili datuma podpisa sporazuma.

FT Quant brez vstopnih stroškov do konca meseca novembra

Po prvih pričakovanjih bi morali strani prvi del dogovora podpisati na zborovanju svetovnih voditeljev v Čilu, vendar je južnoameriška država zaradi protestov preklicala dva vrha, ki sta bila sprva predvidena za prihodnje tedne.

Medtem Kitajska na ZDA pritiska naj odpravijo carinske dajatev na njihovo blago, kot del kateregakoli trgovinskega dogovora. Tiskovni predstavnik ameriškega ministrstva za trgovino je dejal, da se obe strani dogovorili za postopno ukinjanje uvoznih dajatev "v fazah", medtem ko se bo sporazum razvijal.

V četrtek so ameriški mediji poročali, da je ameriški trgovinski predstavnik potrdil umik nekaterih uvoznih dajatev, če bo dogovor dosežen. Vseeno ameriški pogajalci poročila niso javno podprli, tiskovna agencija Reuters pa je kasneje poročala, da se načrt sooča za "ostrim" notranjim nasprotovanjem.

Delniški trgi so po objavi poročila pridobili na vrednosti, saj jih doživljajo kot znamenja, da se dogovor vse bolj približuje.

Globalna rast

ZDA in Kitajska sta druga proti drugi od lanskega leta uvedli uvozne dajatve na blago v vrednosti več milijard dolarjev. Dajatve so škodile trgovini, saj delujejo, kot zavora predvsem od izvoza odvisnega kitajskega gospodarstva , kar državo sili k iskanju sporazuma.

Globalistični mednarodni denarni sklad je medtem podal oceno, da naj bi ameriško-kitajska trgovinska vojna letos od svetovne gospodarske rasti odščipnila skoraj odstotno točko.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce