Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA in Kitajska se bosta prihodnji teden v Pekingu sestali na trgovinskih pogovorih

ZDA in Kitajska se bosta prihodnji teden v Pekingu sestali na trgovinskih pogovorih
January 04
07:57 2019

Ameriška trgovinska delegacija bo prihodnji teden obiskala Kitajsko, da bi razpravljali o zmanjšanju trgovinskih napetosti med dvema največjima gospodarstvoma na svetu. Pozorno spremljani sestanek sledi slabemu tednu za ameriške borzne trge, k čemur so deloma prispevali trgovinski strahovi.

V letu 2018 sta Kitajska in ZDA druga proti drugi uvedli uvozne dajatev na blago v skupni vrednosti več kot 300 milijard dolarjev. Gre za prvo srečanje na osebni ravni odkar sta se obe državi dogovorili za 90 dnevno premirje glede uvajanje novih uvoznih dajatev.

Kitajska je sporočila da je pripravljena na sodelovanje z ZDA

Ameriški predsednik Donald Trump in kitajski predsednik Ši Jinping sta se za začasno premirje dogovorila na srečanju G20 1. decembra lani v Argentini.

Na svoji spletni strani so pri kitajskem ministrstvu za trgovino sporočili, da je cilj prihajajočih pogovorov, ki bodo 7. in 8. januarja potekali v Pekingu, "izvajanje pomembnega soglasja", ki sta ga dosegla oba voditelja. Ameriško delegacijo bo sicer vodil namestnik trgovinskega predstavnika, Jeffrey Gerrish.

Gospodarska nervoza

Ameriški predsednik Donald Trump je trgovinsko vojno sprožil zaradi nepravičnih trgovinskih praks Kitajske in njihovega nespoštovanja osnovnih trgovinskih načel in kraje intelektualne lastnine. Že med volilno kampanjo se je zavezal, da bo trgovino za ZDA naredil bolj pošteno in tako pomagal ameriškim proizvajalcem.

Trgovinska vojna je sicer vplivala na poslovanje nekaterih družb, še večjo škodo pa je naredila zaskrbljenost glede vpliva dogajanja na svetovno gospodarstvo. Podatki izdani v tem tednu so sicer pokazali na znake obremenitve za gospodarstvi vpletenih držav ob koncu leta.

Tovarniška dejavnost v ZDA se je tako decembra upočasnila za več od pričakovanj analitikov, kitajski podatki pa so v ponedeljek pokazali, da se je proizvodna dejavnost prvič v zadnjih dveh letih zmanjšala.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce