Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA in Kitajska sta po dolgem času nadaljevali s pogovori o trgovinskem sporazumu

ZDA in Kitajska sta po dolgem času nadaljevali s pogovori o trgovinskem sporazumu
August 25
05:30 2020

ZDA in Kitajska sta se pogovarjali o "prvi fazi" svojega trgovinskega sporazuma, potem ko so bili pogovori v začetku tega meseca prestavljeni. Obe strani sta opazili napredek in sta zavezani sporazumu, je dejal ameriški trgovinski predstavnik.

Pogajanja bi morala po začetnem urniku potekati 15. avgusta, a jih je ameriški predsednik Donald Trump preložil. V svojem govoru v sklopu volilne kampanje je tako v začetku meseca dejal: "Trenutno se ne želim pogovarjati s Kitajsko."

V izjavi ameriškega trgovinskega predstavnika je navedeno, da sta se strani pogovarjali o pravicah intelektualne lastnine in drugih vprašanjih, ki so se izkazala kot bistvena pri pogajanjih o drugi fazi trgovinskega sporazuma.

Apple je vreden že več kot 2 bilijona dolarjev

"Strani sta obravnavali korake, ki jih je Kitajska sprejela za izvajanje strukturnih reform, ki jih zahteva sporazum in naj bi pomagale zagotoviti zaščito pravic intelektualne lastnine, odpravo ovir za ameriška podjetja na področju finančnih storitev in kmetijstva, ter odpravo prisilnega prenosa tehnologije."

Najave so prišle potem, ko sta ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthitzer in finančni minister Steven Mnuchin, v ponedeljek zvečer v Washingtonu govorila s kitajskim podpredsednikom vlade Liu Hejem.

Gre za redek znak sodelovanja med dvema največjima gospodarstvoma na svetu, saj je njuno razmerje v letošnjem letu močno obremenjeno zaradi številnih vprašanj, vključno z varnostjo podatkov, pandemijo kitajskega virusa in zatiranjem demokracije v Hong Kongu.

V zadnjih tednih je ameriški predsednik Donald Trump povečal pritisk na kitajske tehnološke družbe z uvedbo izvršilnih ukazov, za prepoved aplikacije TikTok in socialnega omrežja WeChat.

Ta teden je lastnik TikToka, družba ByteDance sprožila pravni izziv zoper odločitev ameriškega predsednika, v katerem trdijo, da je poteza politično motivirana in nima povezave z nacionalno varnostjo.

Po pričakovanjih bi morali ponedeljkovi pogovori potekati deset dni pred tem, a so bili prestavljeni, potem ko je predsednik Trump med volilno kampanjo dejal, da je nameravano srečanje odpovedal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce