Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA Kitajske ne označujejo več kot valutnega manipulatorja

ZDA Kitajske ne označujejo več kot valutnega manipulatorja
January 14
07:07 2020

ZDA so razveljavile svojo odločitev, da Kitajsko označijo kot valutnega manipulatorja, potem ko se obe državi pripravljata, za zaustavitev svoje trgovinske vojne. ZDA so dejale, da so odločitev spremenile, ker se je Kitajska strinjala, da ne bo razvrednotila svoje valute in tako svoje blago pocenila za tuje kupce.

Washington in Peking naj bi sicer ta teden podpisala "prvo fazo" svoje trgovinskega pakta. Cilj dogovora je odprava trgovinske vojne v kateri sta državi druga proti drugi uvajali vedno več uvoznih dajatev, kar se je začelo v letu 2018. "Kitajska je sprejela izvršljive zaveze, da se bo vzdržala konkurenčnega razvrednotenja, hkrati pa bo spodbujala transparentnost in odgovornost," je dejal ameriški finančni minister Steven Mnuchin.

Umiritev napetosti je spodbudila rast trgov

Pred tem je ameriški predsednik Donald Trump Kitajsko večkrat obtožil, da je dovolila padec vrednosti juana, zaradi česar je kitajsko blago cenejše. Vseeno so ZDA v ponedeljek dejale, da se je vrednost juana od vrhunca trgovinske vojne v avgustu povišala.

Mnuchin je dejal, da je Kitajska odločila za "izvršljive zaveze", proti devalviranju valute in je hkrati obljubila, da bo delila več informacij o svojih menjalnih tečajih. "V tem kontekstu je finančno ministrstvo odločilo, da Kitajske ne bi smeli več imeti za valutnega manipulatorja," so sporočili iz zakladnice.

Trgovinske napetosti

ZDA so Kitajsko uradno za valutnega manipulatorja označile v avgustu, ko so trgovinske napetosti med velesilama dosegle svoj višek. Kitajska se je takrat zavezala, da se bo maščevala proti uvedbi ameriških 10 odstotnih uvoznih dajatev na izdelke v skupni vrednosti 300 milijard dolarjev.

Takrat je Kitajska oslabitev svoje valute pripisala dogodkom na trgu, pri čemer so predpostavljali, da so vlagatelji zaskrbljeni zaradi stopnjevanja trgovinske vojne med državama.

Po ameriški definiciji je manipuliranje z valutami namerno prizadevanje države, da vpliva na menjalne tečaje med svojo in ameriško valuto, da bi s tem pridobila "nepošteno konkurenčno prednost v mednarodni trgovini".

Trump, ki je za padec proizvodnje v ZDA okrivil Kitajsko, je že med volilno kampanjo v letu 2016 obljubil, da bo Kitajsko zaradi vpliva na svojo valuto označil za valutnega manipulatorja.

Po nastopu funkcije je sicer svoje stališče nekoliko omilil. Hkrati pa zakladnica ZDA v svojih rednih poročilih Kongresu ni uporabljala takšne označbe. Finančni minister Mnuchin se je naposled odločil za potezo. To pa je bilo prvič po letu 1994, da so ZDA katero državo, uradno označile za valutnega manipulatorja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce