Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA so Kitajsko uradno označile za manipulatorja z valutami, svetovni trgi krepko v rdečem

ZDA so Kitajsko uradno označile za manipulatorja z valutami, svetovni trgi krepko v rdečem
August 06
05:30 2019

Globalne delnice so v torek povečale že tako znatne izgube, saj je Washington Peking označil za manipulatorja z valutami in še dodatno poslabšal razpoloženje med vlagatelji, v vse bolj hitri eskalaciji trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Varna sredstva, vključno z obveznicami in nekaterimi valutami, kot sta japonski jen in švicarski frank, so imela od tega koristi, saj so se vlagatelji hoteli čimbolj izogniti tveganim naložbam.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je v ponedeljek dejal, da je vlada odločila, da Kitajska manipulira s svojo valuto, zaradi česar se bo Washington angažiral pri Mednarodnem monetarnem skladu za odpravo nelojalne konkurence iz strani Pekinga.

"Uradna označitev Kitajske kot manipulatorja valute, daje ZDA legitimen razlog za uveljavitev dodatnih ukrepov," je dejal naložbeni strateg pri družbi Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, Norihiro Fujito. "Trgi si zdaj prizadevajo vključiti možnost uveljavitve ne samo 10 odstotnih uvoznih dajatev, temveč tudi njihovo zvišanje na 25 odstotkov. To bo kot kaže dolgotrajna trgovinska vojna brez hitre rešitve."

Trump napovedal obdavčitev skoraj celotnega kitajskega izvoza v ZDA

Ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji teden obljubil, da bo do 1.septembra uvedel 10 odstotno uvozno dajatev na kitajski uvoz višini 300 milijard dolarjev, pri čemer je dodal, da lahko dajatev poviša tudi prek 25 odstotkov. Nekateri ekonomisti so mnenja, da bi lahko svetovno gospodarstvo v naslednjih mesecih vstopilo v recesijo, če se bodo uvozne dajatve povišale na 25 odstotkov.

Dramatična poteza ameriške vlade proti Kitajski je ta teden pospešila odpor do tveganih naložb na svetovnih trgih. V ponedeljek je v odgovor na najnovejše uvozne dajatev iz strani ZDA, Kitajska z manipulacijo dovolila zdrs vrednosti juana, kar bo še dodatno poslabšalo trgovinske napetosti med največjima svetovnima gospodarstvoma.

Najširši borzni indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes upadel za 0,85 odstotka, potem ko je včeraj dosegel najnižje nivoje od januarja.

Kitajski indeks Shanghai Composite je danes upadel za 2,3 odstotka. Japonski Nikkei 225 je izgubil 1,2 odstotka, avstralske delnice so izgubile 2,2 odstotka vrednosti, medtem ko je južnokorejski indeks Kospi upadel za 0,3 odstotka.

"Hedge skladi in druge špekulativne naložbe, ki so stavili na delnice, še niso končali z zapiranjem svojih pozicij. Po vsej verjetnosti bo prišlo do še enega vala razprodaje delnic," je dejal Masnori Takada iz družbe Nomura Securities. "Nenadni porast nestanovitnosti bo zelo verjetno spodbudil akterje paritetnega tveganja, da iz globalnih delnic potegnejo za 20 milijard dolarjev kapitala in ga prenesejo v obveznice."

Terminske pogodbe za indeks S&P 500 so med trgovanjem v Aziji izgubile 0,65 odstotka vrednosti. Najpomembnejši indeksi na Wall Streetu so včeraj, zaradi zaskrbljenosti glede trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, doživeli največje letošnje dnevne izgube.

Kitajski juan je danes proti dolarjev pri nivoju 7,0699 juanov za dolar dosegel najnižjo vrednost v zadnjih 11 letih.

Japonski jen, ki velja za varno zatočišče v času pretresov na trgih je v primerjavi z dolarjev z nivojem 105,52 jena za dolar dosegel najvišjo vrednost v zadnjih sedmih mesecih a je nato upadel na nivo 106,18 jena. Še ena priljubljena valuta v času pretresov, švicarski frank, je v primerjavi z dolarjev v tem tednu pridobil en odstotke vrednosti in dosega nivo 0,97 franka za dolar, kar je največ v zadnjih šestih tednih.

Terminske pogodbe za nafto znamke Brent so padle na najnižje nivoje v zadnjih sedmih mesecih pri ceni 59, 07 dolarja za sod, kar je posledica zaskrbljenosti, da bo trgovinska vojna zmanjšala povpraševanje po črnem zlatu.

Zlato je danes s ceno 1474,8 dolarja za unčo doseglo najvišje nivoje v zadnjih šestih letih, saj so vlagatelji iskali varnost v tej plemeniti kovini.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce