Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA kritične do EU preiskave pred odločitvijo o Applu

ZDA kritične do EU preiskave pred odločitvijo o Applu
August 25
07:39 2016

Ameriško finančno ministrstvo je Evropsko komisijo opozorilo, zoper ukrepanje proti ameriškim podjetjem, glede obtožb o izogibanju davkom. Komisija trenutno preiskuje davčne ugodnosti podeljene ameriškim družbam, za ustanovitev svojega sedeža v Evropi.

Naslednji mesec naj bi tako komisija po pričakovanjih, podala svojo odločitev o družbi Apple. Družbi bi tako lahko naložili plačilo več milijard evrov neplačanih davkov.

Apple spet s padcem prodaje iPhonov, a je posloval bolje od napovedi analitikov

Pri komisiji so sporočili, da v sondiranjih ni bilo nobenih "predsodkov do ameriških družb". V poročilu objavljenem v sredo je ameriški regulator dejal, da bi ukrepanje Bruselj naredilo "nadnacionalni davčni organ", ki bi lahko povozil davčno zakonodajo posameznih držav članic skupnosti. Hkrati so dejali, da uporablja Bruselj drugačno vrsto meril za oceno primerov, ki vključujejo ameriška podjetja in dodali, da bi bile možne kazni "zelo zaskrbljujoče".

Nadzor

Apple je bil obtožen ščitenja na milijard evrov dobička na Irskem, kjer so uspeli z oblastmi doseči dogovor o izogibu plačila davkov. Iz investicijska banke, ki skrbi za Apple, JP Morgan so sporočili, da bi lahko bila družba po najslabšem scenariju, prisiljena plačati do 17 milijard evrov kazni.

Več ameriških družb, vključno z Applom, Amazonom in Starbucksom se je znašlo v preiskavi evropske komisije glede obtožb o izogibanju plačila davkov. Lani je tako komisija odločila, da sta družbi Fiat in Starbucks na Nizozemskem prejeli posebno ugodne davčne pogoje. Izvršni organ EU je nato sporočil, da preiskujejo ali je bila družba Apple deležna posebnih davčnih ugodnosti za ustanovitev svojega sedeža na Irskem, ki jih druga podjetja niso prejela in tako kršila pravila EU o državni pomoči.

Ponovno preučite svoje ukrepe

V začetku letošnjega leta je ameriška vlada javno izzvala preiskavo Bruslja in jo obtožila ciljanja na ameriške družbe. V svoji zadnji potezi pa so pri ameriškem finančnem ministrstvu Bruselj prosili, da ponovno preuči svoje ukrepe zoper ameriška podjetja, vključno z Applom, Starbucksom in Amazonom. Trdili so, da bi lahko imelo ukrepanje proti omenjenim družbam širše posledice za čezmejno obdavčenje.

"Preiskave imajo globalne posledice tako za mednarodni davčni sistem, kot načrt skupine G20 za boj proti izogibanju davčnim obveznostim, ob hkratnemu izboljševanju davčne gotovosti za dvig naložb in gospodarske rasti," je na spletni strani ministrstva zapisal namestnik finančnega ministra Robert Stack. Dejal, je da bi lahko dajatve iz strani Evropske komisije v ZDA obravnavali kot tuje davčne olajšave - klasifikacija, ki bi družbam v ZDA znižala davčne račune. Finančno ministrstvo je dejalo, da nadaljuje z "preučevanjem morebitnih odzivov, če bo Evropska komisija nadaljevala na svoji trenutno začrtani poti".

V odgovoru so pri Evropski komisiji dejali, da poizkušajo zagotoviti, da bodo zakoni EU uporabljeni enakovredno za vse družbe, ki poslujejo v Evropi.

Brez selektivne obravnave

Pri Applu so sicer že večkrat dejali, da niso iz strani irske vlade prejeli nobenega posebnega davčnega dogovora. "Iz strani irskih uradnikov nismo prejeli nobene selektivne obravnave," so dejali pri družbi. "Apple je podvržen enakim davčnim zakonom, kot mnogo drugih družb, ki poslujejo na Irskem." Tudi pri irskem finančnem ministrstvu vztrajajo, da Apple "ni bil deležen nobene posebne obravave in da ni prišlo do nobenega 'posebnega davčnega dogovora'".

"Irska je prepričana, da v tem primeru ne gre za državno finančno pomoč, zato bomo vse vidike tega primera odločno branili," so pred dvema letoma, ko je komisija uradno napovedala preiskavo sporočili iz Irskega finančnega ministrstva.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce