Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA maja z najmanj novo ustvarjenimi delovnimi mesti v zadnjih petih letih

ZDA maja z najmanj novo ustvarjenimi delovnimi mesti v zadnjih petih letih
June 06
07:01 2016

Ameriško gospodarstvo je v maju ustvarilo najmanj novih delovnih mest v več kot zadnjih petih letih, kar je znamenje šibkosti v gospodarstvu, ki bi lahko Ameriški centralni banki (FED) preprečevala skorajšnji dvig obrestnih mer. Ministrstvo za delo je tako sporočilo, da so delodajalci v zadnjem mesecu ustvarili le 38,000 novih delovnih mest, kar je najmanj po septembru leta 2010.

Kljub temu se je stopnja brezposelnosti iz 5 odstotkov znižala na 4,7 odstotka, kar je najmanj po novembru leta 2007. A padec registrirane brezposelnosti je delno posledica prenehanja beleženja ljudi, ki so prenehali aktivno iskati zaposlitev.

Iz vlade so sporočili, da je mesec dni trajajoča stavka v telekomunikacijskem velikanu Verizon število novo ustvarjenih delovnih mest znižala za 34,000. Stavkajoče so namreč beležili, kot brezposelne in so bili všteti v številke. A tudi brez omenjene stavke, bi številka novo ustvarjenih delovnih mest dosegla zgolj 72,000.

Janet Yellen: “V prihodnjih mesecih bi lahko prišlo do dviga obrestnih mer”

Proizvodni sektor, ki vključuje tako rudarstvo, kot industrijsko proizvodnjo, je v maju izgubil 36,000 delovnih mest, kar je najvišji mesečni padec po februarju leta 2010.

Predsednica FED-a Janet Yellen je prejšnji mesec namignila, da bi se lahko obrestne mere dvignile kmalu, če bo prišlo do rasti v ustvarjanju novih delovnih mest. Ian Shepherdson iz družbe Pantheon Capital, je prepričan, da so možnosti za junijski dvig sedaj skoraj nične, medtem ko so možnosti za dvig v juliju zelo majhne.

"Slabo, slabo, slabo"

Vrednost dolarja, se je po objavi podatkov takoj znižala, saj so vlagatelji junijski dvig že označili, kot zelo malo verjeten. Vrednost je izgubil tudi indeks S&P 500.

Mohamed el-Erian, glavni ekonomski svetovalec Allianz, je dejal: "To nenavadno poročilo o delovnih mestih postavlja FED v zapleten položaj".

Joey Lake, analitik pri družbi Economist Intelligence Unit, je poročilo od delovnih mestih opisal kot "slabo, slabo, slabo: brez možnosti ustvarjanja pozitivnega spina". Hkrati je poudaril, da je ministrstvo za delo navzdol revidiralo tudi podatke za prejšnji mesec.

"Umirjanje trga delovne sile bo FED prisililo v ponoven razmislek glede svojih naslednjih potez," je dejal Lake. "Podatki izničujejo možnost dviga v juniju in povečujejo možnost, da bo banka čakala na julij, ko bo po glasovanju o izhodu Britanije iz Evropske unije, manjše tudi tveganje povezano z političnim dogajanjem v tujini."

Nedavni ameriški podatki o potrošniški porabi, industrijski proizvodnji, izvozu in nepremičninah so namigovali na povečanje stopnje rasti v državi, potem ko se je rast v prvem četrtletju upočasnila na 0,8 odstotno letno stopnjo.

Poraba potrošnikov je aprila močno narasla, saj se je precej povečala prodaja dragih izdelkov, kot so avtomobili in gospodinjski aparati. Poleg tega je prodaja novih domov aprila dosegla najvišjo raven v zadnjih osmih letih.

Številni ekonomisti pričakujejo, da se bo rast v drugem četrtletju okrepila na medletni nivo okrog 2,5 odstotkov.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles