Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA so mnenja da Kitajska ni spremenila svojih nepoštenih trgovinskih praks

ZDA so mnenja da Kitajska ni spremenila svojih nepoštenih trgovinskih praks
November 21
07:32 2018

Administracija Donalda Trumpa je Kitajsko obtožila, da ni spremenila svojih nepoštenih trgovinskih praks, kar priliva ogenj na trgovinski spor med največjima gospodarstvoma na svetu. ZDA so v posodobitvi marčevskega poročila zapisale, da se Kitajska ni odločila za spremembo svojih nerazumnih praks.

ZDA so sicer skupaj z drugimi državami že dolgo časa hud kritik Pekinga glede njihove trgovinske politike. Poteza sicer zvišuje napetosti pred srečanjem voditeljev obeh držav, ki bo potekalo še ta mesec.

Vrh Apeca zaključen brez končne izjave

Ameriški predsednik Donald Trump in Kitajski dosmrtni predsednik Ši Jinping se naj bi tako srečala ob robu srečanja G20, ki bo letos potekalo v Argentini. Njuno srečanje bo pozorno spremljano za vsak napredek pri reševanju hudega trgovinskega spora. A pogajanja bi po zadnjih pripombah ZDA lahko bila otežena.

"Okrepljeno spremljanje"

"Kitajska ni bistveno spremenila svojih nepoštenih, nerazumnih in trg izkrivljujočih praks," je v izjavi v torek dejal ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer. Ugotovitve so del preiskave praks Pekinga, ko gre za intelektualno lastnino, kar je posledično pomenilo uveljavitev uvoznih dajatev za kitajsko blago v višini več milijard dolarjev.

Lighthizer je dejal, da je posodobljeno poročilo del "okrepljenega nadzora in izvrševanja", Trumpove administracije.

Poročilo navaja, da kljub sprostitvi nekaterih omejitev v zvezi s tujim lastništvom "kitajska vlada vztraja pri uporabi omejitev tujih naložb, da bi lahko od njih zahtevala ali izvajala pritisk za prenos tehnologije iz ameriških podjetij v Kitajske subjekte".

Do sedaj so ZDA uvedle tri kroge uvoznih dajatev za kitajsko blago, v skupnem znesku več kot 250 milijard dolarjev. Peking se je sicer odločil za proti udarec z uvedbo dodatnih uvoznih dajatev na ameriško blago v višini 110 milijard dolarjev, hkrati pa je ZDA obtožil začetka "največje trgovinske vojne v gospodarski zgodovini".

Pripombe obeh strani so razočarale tiste, ki so upali na zmanjšanje napetosti na prihajajočem srečanju skupine G20.

Prvič v zgodovini se azijski ekonomski vrh, ki je potekal prejšnji teden ni uspel zaključiti z skupno izjavo voditeljev držav, kar je posledica razhajanj med ZDA in Kitajsko glede trgovine.

Eden od glavnih kitajskih diplomatov je dejal, da je neuspeh srečanja Apec rezultat tega, da so nekatere države oprostile "protekcionizem", ki je po njegovem prikrita grožnja Washingtona. Na omenjenem srečanju je sicer ameriški podpredsednik Mike Pence dejal, da je pripravljen "več kot podvojiti" uvozne dajatve naložene kitajskemu blagu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce