Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA napovedale sklenitev novih trgovinskih sporazumov z Japonsko, EU in Veliko Britanijo

ZDA napovedale sklenitev novih trgovinskih sporazumov z Japonsko, EU in Veliko Britanijo
October 17
06:42 2018

ZDA so sporočile, da se nameravajo pogajati o treh ločenih trgovinskih sporazumih z Japonsko, Evropsko Unijo in Veliko Britanijo. Hkrati so dodali, da bi lahko trajalo več mesecev predenj bi se pogajanja začela.

Poteza je del prizadevanj ameriškega predsednika Donalda Trumpa za preoblikovanje trgovinskih politik, za podporo svoje politike "Najprej Amerika". Napoved prihaja v času ko so ZDA vpletene v trgovinsko vojno z Kitajsko, ki je drugo največje gospodarstvo na svetu.

Umrl je soustanovitelj Microsofta Paul Allen

"Še naprej bomo širili ameriško trgovino in naložbe s pogajanji o trgovinskih sporazumih z Japonsko, EU in Veliko Britanijo," je dejal ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer. "Zavezani smo k zaključku teh pogajanj s pravočasnimi in vsebinskimi rezultati za ameriške delavce, kmete, rančerje in podjetja."

ZDA nameravajo začeti pogajanja z Japonsko, ki je tretje največje gospodarstvo na svetu, "takoj, ko bo to izvedljivo, a ne prej kot v 90 dneh po objavi tega obvestila," je Lighthitzer zapisal v pismu Kongresu.

Pogajanja z veliko Britanijo naj bi se začela "takoj, ko bo ta pripravljena", potem ko bo marca prihodnje leto zapustila Evropsko Unijo, je dejal. Cilj je "obravnavati tako tarifne, kot netarifne ovire" ter doseči svobodno, pošteno in vzajemno trgovino" je dodal Lighthitzer.

Dvostranski trgovinski dogovori, ki jih Trump preferira so del njegove protekcionistične trgovinske politike, ki jo je začel izvajati po prevzemu oblasti v letu 2016.

ZDA je tako izvlekel iz pogodbe o prek pacifiškem partnerstvu in se odločil za ponovno izpogajanje trgovinskega sporazuma med ZDA, Kanado in Mehiko.

Trgovinska vojna Trumpa s kitajsko se še naprej stopnjuje, pri čemer nekatera podjetja že občutijo učinke, medtem ko analitiki opozarjajo, da bo poteza škodovala svetovni rasti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce