Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

ZDA objavile novo strategijo za vlaganja v Azijsko-pacifiško regijo

ZDA objavile novo strategijo za vlaganja v Azijsko-pacifiško regijo
July 31
08:13 2018

ZDA naj bi porabile 113 milijonov dolarjev za digitalno gospodarstvo, energijo in infrastrukturo v Aziji, kar je poteza s katero želijo zmanjšati rastoči vpliv Kitajske v tej regiji. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v govoru gospodarskim voditeljem v Washingtonu obljubil, da bo Washington začrtal "Indo-pacifiško" gospodarsko strategijo.

Dejal je, da ZDA verjamejo v "strateška partnerstva in ne strateško odvisnost". Napoved prihaja sicer v času ko se ZDA in Kitajska spopadata v trgovinski vojni.

Ameriška gospodarska rast je v drugem četrtletju dosegla 4,1 odstotka

Trumpova strategija za vzpostavitev vpliva z regionalno skupino opredeljeno kot "Indo-Pacifik", ki vključuje ameriško zahodno obalo, države jugovzhodne Azije in Indijo, mnogi vidijo kot odgovor na Kitajsko iniciativo Belt and Road.

V tej shemi je Peking porabil na milijarde dolarjev za obnovo pristanišč, cest in železnic po vsej Aziji, kot del prizadevanj Kitajske za povečanje svojega političnega in strateškega vpliva, v Aziji in drugod.

Pompeo je na to opozoril v svojem govoru pred ameriško gospodarsko zbornico, "ZDA ne vlagajo v plotični vpliv, temveč izvajajo ekonomijo partnerstva," je dejal. "Ta sredstva predstavljajo samo predplačilo za novo ero v ameriških gospodarskih zavezah k miru in blaginji v Indo-pacifiški regiji."

Naložba se zdi v primerjavi z velikimi vlaganji Kitajske kot kaplja v morje, vseeno pa analitiki pravijo, da gre za znamenje pripravljenosti ZDA k krepitvi svojih vezi z azijskimi gospodarstvi.

ZDA so odkar je predsedniško funkcijo v začetku lanskega leta prevzel Donald Trump zavzele vse bolj protekcionistično gospodarsko agendo, saj je bila ena od njegovih potez lanski izstop države iz pogajanj o čezpacifiškem trgovinskim sporazumom.

ZDA so se poleg tega odločile za uvedbo uvoznih dajatev na kitajsko blago v skupni vrednosti 34 milijard dolarjev in državo obtožile kraje avtorskih pravic intelektualne lastnine.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles