Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA objavile novo strategijo za vlaganja v Azijsko-pacifiško regijo

ZDA objavile novo strategijo za vlaganja v Azijsko-pacifiško regijo
July 31
08:13 2018

ZDA naj bi porabile 113 milijonov dolarjev za digitalno gospodarstvo, energijo in infrastrukturo v Aziji, kar je poteza s katero želijo zmanjšati rastoči vpliv Kitajske v tej regiji. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v govoru gospodarskim voditeljem v Washingtonu obljubil, da bo Washington začrtal "Indo-pacifiško" gospodarsko strategijo.

Dejal je, da ZDA verjamejo v "strateška partnerstva in ne strateško odvisnost". Napoved prihaja sicer v času ko se ZDA in Kitajska spopadata v trgovinski vojni.

Ameriška gospodarska rast je v drugem četrtletju dosegla 4,1 odstotka

Trumpova strategija za vzpostavitev vpliva z regionalno skupino opredeljeno kot "Indo-Pacifik", ki vključuje ameriško zahodno obalo, države jugovzhodne Azije in Indijo, mnogi vidijo kot odgovor na Kitajsko iniciativo Belt and Road.

V tej shemi je Peking porabil na milijarde dolarjev za obnovo pristanišč, cest in železnic po vsej Aziji, kot del prizadevanj Kitajske za povečanje svojega političnega in strateškega vpliva, v Aziji in drugod.

Pompeo je na to opozoril v svojem govoru pred ameriško gospodarsko zbornico, "ZDA ne vlagajo v plotični vpliv, temveč izvajajo ekonomijo partnerstva," je dejal. "Ta sredstva predstavljajo samo predplačilo za novo ero v ameriških gospodarskih zavezah k miru in blaginji v Indo-pacifiški regiji."

Naložba se zdi v primerjavi z velikimi vlaganji Kitajske kot kaplja v morje, vseeno pa analitiki pravijo, da gre za znamenje pripravljenosti ZDA k krepitvi svojih vezi z azijskimi gospodarstvi.

ZDA so odkar je predsedniško funkcijo v začetku lanskega leta prevzel Donald Trump zavzele vse bolj protekcionistično gospodarsko agendo, saj je bila ena od njegovih potez lanski izstop države iz pogajanj o čezpacifiškem trgovinskim sporazumom.

ZDA so se poleg tega odločile za uvedbo uvoznih dajatev na kitajsko blago v skupni vrednosti 34 milijard dolarjev in državo obtožile kraje avtorskih pravic intelektualne lastnine.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce