Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA obtožila kitajska državna hekerja

ZDA obtožila kitajska državna hekerja
December 21
07:58 2018

Ameriško ministrstvo za pravosodje je dva kitajska moška obtožilo vdora v računalniške mreže podjetij in vladnih agencij v zahodnih državah. Dvojica naj bi bila del "hekerske skupine", znane pod imenom Advanced Persistent Threat 10, ki je povezana z kitajsko glavno obveščevalno službo. Dveh moških sicer niso aretirali.

ZDA in Velika Britanija sta sicer Kitajsko obtožili, da krši določbe sporazuma o komercialnem vohunstvu.

Kitajca z imeni Žu Hua in Žang Šilong sta delala v podjetju z imenom Huaying Haitai in sodelovala z kitajskim ministrstvom za državno varnost, je zapisano v vlogi na ameriškem sodišču.

Kitajske trgovinske poteze dober začetek, vseeno pa ostajajo glavne zahteve ZDA neizpolnjene

Iz ameriškega zveznega preiskovalnega urada (FBI) so sporočili, da je dvojica vsaj od leta 2006 do letos obširno vlamljala v računalniške sisteme, s ciljem kraje intelektualne lastnine in zaupnih poslovnih in tehnoloških informacij:

  • vsaj 45 komercialnih in obrambno-tehnoloških podjetij v najmanj 12 zveznih državah ZDA.
  • zunanje ponudnike storitev in njihove vladne in komercialne stranke v vsaj 12 državah, vključno z Brazilijo, Kanado, Finsko, Francijo, Nemčijo Indijo, Japonsko, Švedsko, Švico, Veliko Britanijo, Arabske Emirate, kot tudi ameriške vladne agencije.

FBI je dejala tudi, da sta vdrla v računalniške sisteme ameriške mornarice in ukradla osebne podatke več kot 100,000 oseb. Direktor FBI-ja Christopher Wray je dejal, da sta moška trenutno "izven jurisdikcije ZDA".

"Ekonomska agresija"

Obtožbo je razkril namestnik ameriškega državnega tožilca Rod Rosenstein, ki je dejal, da je Kitajska kršila sporazum iz leta 2015, v katerem se je zavezala, da ne bo sodelovala v komercialnem kibernetskem vohunjenju.

Rosenstein je dejal, da je poteza njegovega oddelka usklajena z ameriškimi zavezniki v Evropi in Aziji, da bi se tako uprli "gospodarski agresiji Kitajske". Dodal je: "Želimo, da Kitajska preneha z nezakonitim kibernetskim delovanjem."

Svoje nasprotovanje kitajskim praksam so podali tudi predstavniki Velike Britanije, Avstralije in Nove Zelandije, ki so Kitajsko obtožili, da je odgovorna za globalno kampanije hekanja in ostro obsodili njihovo dejavnost.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce