Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

ZDA so odvzele licenco kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu

ZDA so odvzele licenco kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu
October 27
05:50 2021

Ameriške oblasti so se odločile za preklic licence enemu od največjih kitajskih telekomunikacijskih podjetij, pri čemer so kot razlog navedle "nacionalno varnost". Družba China Telecom bo morala tako v 60 dneh prenehati zagotavljati svoje storitve v ZDA.

Uradniki so dejali, da je nadzor kitajske vlade nad podjetjem, le tem omogočil "dostop, shranjevanje, motenje in ali napačno usmerjanje ameriških komunikacij." To bi po njihovih besedah lahko kitajskemu režimu omogočilo "vohunjenje in druge škodljive dejavnosti proti ZDA".

Trgi so nov teden začeli pozitivno

China Telelcom, ki je svoje telekomunikacijske storitve v ZDA ugotavljal skoraj 20 let, je odločitev označil, kot "razočaranje". Hkrati so pri družbi v izjavi zapisali, da "načrtujejo izkoristiti vse razpoložljive možnosti, medtem ko bodo še naprej služili svojim strankam".

China Telecom je eno od treh podjetij, ki prevladujejo na kitajskem telekomunikacijskem trgu. Podjetje ima na stotine milijonov strank v 110 državah po svetu, pri čemer ponujajo storitve, ki segajo od širokopasovnega interneta do mobilnih in stacionarnih telefonskih omrežij.

Odločitev prihaja le nekaj ur potem, ko je ameriška finančna ministrica Janet Yellen, govorila s kitajskim podpredsednikom Liu Hejem o stanju svetovnega gospodarstva. Srečanje naj bi bilo videti, kot znak izboljšanja odnosov med obema velesilama, ki sta v sporu zaradi trgovine in Tajvana.

Zvezna komisija za telekomunikacije je sicer že aprila lani opozorila, da bi lahko prepovedala poslovanje China Telecom Americas, saj so ocenili, da je podjetje "podvrženo izkoriščanju, vplivu in nadzoru iz strani kitajskih komunističnih oblasti".

Dejali so, da je podjetje "zelo verjetno prisiljeno izpolnjevati zahteve kitajskih oblasti brez... neodvisnega sodnega nadzora".

Gre za najnovejše podjetje kitajsko državno nadzorovano podjetje, ki so mu ameriške oblasti preprečile poslovanje zaradi zaskrbljenosti glede nacionalne varnosti.

Lani je FCC kot grožnji domačemu komunikacijskemu omrežju označil kitajski družbi Huawei in ZTE, pri čemer so ameriškim družbam prepovedali nakupe njihove opreme.

Hkrati je agencija leta 2019 preklicala ameriško licenco za poslovanje družbi China Mobil, hkrati pa sta v enakem postopku še dve drugi podjetij, ki ju sponzorirajo kitajske komunistične oblasti - China Unicom Americas in Pacific Networks.

V vseh primerih so ameriški uradniki, kot razlog za prepoved navedli tveganja, da bi kitajske oblasti podjetja uporabili kot vohunske izpostave in s tem škodovali ameriških nacionalnim interesom.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles