Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA podaljšale zamrznitev izdaje nekaterih vizumov

ZDA podaljšale zamrznitev izdaje nekaterih vizumov
June 23
06:16 2020

Ameriški predsednik Donald Trump je podaljšal zamrznitev izdaje nekaterih zelenih kart (dovoljenj za bivanje) in začasno prenehal izdajati delovne vize za tujce do konca letošnjega leta. Odločitev bo vplivala na visoko kvalificirane tehnološke delavce, nekmetijske sezonske pomočnike, gospodinjske pomočnike in najvišje vodstvene delavce.

Iz Bele hiše so sporočili, da bodo na ta način pomagali ustvariti delovna mesta za Američane, ki jih je prizadela gospodarska škoda zaradi pandemije kitajskega koronavirusa.

Na koga bo uredba vplivala?

V brifingu za novinarje je administracija dejala, da bo zamrznitev do konca leta vplivala na približno 525,000 ljudi. Številka vključuje približno 170,000 ljudi, ki jih bo prizadelo blokiranje izdaje novih zelenih kart - ki tujcem dovoljujejo stalno bivanje v državi. Bela hiša je sicer prekinitev izdaje teh viz prvič objavila v Aprilu, prvotna odredba pa bi se iztekla v ponedeljek.

ZDA v maju z rekordno rastjo maloprodaje

Nova uredba objavljeni včeraj sicer ne bo vplivala na obstoječe lastnike viz.

Uredba se nanaša tudi na vizume z oznako H-1B, od katerih jih je mnogo odobrenih indijskim tehnološkim delavcem. Kritiki trdijo, da so ti vizumi tehnološkim podjetjem iz Silicijeve doline omogočali zaposlovanje nizko plačanih tujcev. Lansko leto je bilo tako v okviru vizumskega programa H-1B na voljo 85,000 mest, zanje pa se je prijavilo 225,000 kandidatov.

Uredba bo hkrati začasno prekinla izdajo večine vizumov z oznako H-2B za sezonske delavce, tudi tiste v gostinstvu, izjeme pa bodo kmetijski, prehrambeni in zdravstveni sektor.

Uredba bo omejila tudi izdajo kratkoročnih izmenjevalnih vizumov J-1, kategorijo, ki vključuje študente in tuje gospodinjske pomočnike, ki nudijo varstvo otrok. V odredbi niso vključeni profesorji in strokovnjaki. Hkrati bo obstajala določba po kateri bo moč zahtevati izjemno odobritev bivanja.

Začasno bodo ukinjeni tudi vizumi z oznako L, ki jih izdajajo menedžerjem in drugim ključnim delavcem multinacionalnih družb.

Kakšna je reakcija?

Cilj je dobiti "najboljše in najpametnejše" in "največjo vrednost za naše gospodarstvo", je ob objavi uredbe dejal visoki predstavnik administracije.

Mark Krikorian iz Centra za imigracijske študije, ki podpira omejitve je dejal: "Gre za drzno potezo Trumpove administracije namenjeno zaščiti ameriških delovnih mest."

Na drugi strani odredbi nasprotujejo številna podjetja, ki si na ta način povečujejo dobičke.

"Ko bo gospodarstvo okrevalo, bodo podjetja potrebovala zagotovila, da bodo lahko zadostila vsem potrebam po delovni sili," je zapisali pri Gospodarski zbornici v odzivu na nove omejitve. "V ta namen je ključnega pomena, da imajo družbe na voljo bazen telentov tako doma, kot po celem svetu."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce