Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA razmišljajo o še višjih uvoznih dajatvah na kitajske izdelke

ZDA razmišljajo o še višjih uvoznih dajatvah na kitajske izdelke
August 01
06:40 2018

Po novih poročilih naj bi ZDA razmišljale o uvedbi 25 odstotnih uvoznih dajatev za kitajske dobrine v vrednosti 200 milijard dolarjev, kar je veliko več od 10 odstotnih dajatev, o uvedbi katerih so razmišljali prej. Načrt bi lahko bil objavljen že danes kasneje, vseeno pa višje tarife še niso dokončno usklajene so sporočili ameriški mediji.

To bi lahko vodilo v dodatno naraščanje napetosti med ZDA in Kitajsko, ki sta sicer že zdaj vpleteni v trgovinski vojni. ZDA so v juliju objavile dodatni seznam kitajskih izdelkov v vrednosti 200 milijard dolarjev, ki bodo obdavčeni že septembra. Na seznamu je bilo imenovanih več kot 6000 izdelkov, vključno z živili, minerali in izdelki za široko porabo, kot so torbice.

ZDA objavile novo strategijo za vlaganja v Azijsko-pacifiško regijo

ZDA so trgovinsko vojno s Kitajsko sprožile z uvedbo 25 odstotnih uvoznih dajatev na kitajske izdelke v vrednosti 34 milijard dolarjev, Kitajska pa se je maščevala z uvedbo enakovrednih protiukrepov.

Od takrat so se ameriške grožnje stopnjevale, saj je predsednik Donald Trump dejal, da je pripravljen uvesti uvozne dajatve na ves kitajski uvoz, ki na letni ravni dosega 500 milijard dolarjev.

ZDA, Kitajsko obtožujejo kraje intelektualne lastnine in želijo zmanjšati svoj ogromen trgovinski primanjkljaj z drugim največjih gospodarstvom na svetu. Hkrati mnogi trgovinski spor vidijo kot del širše borbe med dvema gospodarskima velikanoma na svetovnem odru.

V ponedeljek je ameriški državni sekretar Mike Pompeo napovedal načrt za porabo 113 milijonov dolarjev v Aziji, kar je poteza, ki jo mnogi vidijo kot poizkus zmanjševanja rastočega vpliva Kitajske v tej regiji.

Bloomberg, ki je prvi poročal o višjih uvoznih dajatvah je dejal tudi, da so imeli ameriški in kitajski uradniki zasebne pogovore, saj si želijo obnovitve pogajanj med državama.

Od ZDA se hkrati pričakuje, da bo kmalu objavila tudi uvozne dajatve na preostalih 16 milijard dolarjev od 50 milijard dolarjev vrednega kitajskega blaga, ki so ga sprva želeli obdavčiti. Javna obravnava o drugem krogu uvedbe uvoznih dajatev je potekala prejšnji teden, Urad trgovinskega predstavništva ZDA pa je imel za pripombe po zaslišanju rok do 31. julija.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce