Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA so se po trgovskih pogajanjih z Kitajsko odločil za preložitev dviga uvoznih dajatev

ZDA so se po trgovskih pogajanjih z Kitajsko odločil za preložitev dviga uvoznih dajatev
October 14
06:58 2019

ZDA so se dogovorile za prekinitev dviga uvoznih dajatev na kitajsko blago, po dveh dneh trgovinskih pogajanj v Washingtonu. Ameriški predsednik Donald Trump je tako sporočil, da so pogajalci dosegli "dogovor prve stopnje", ki bo vključeval povečane nakupe kmetijskih proizvodov in naslovil finančne storitve ter krajo tehnologije.

Glavni kitajski pogajalec Liu He je izrazil "zadovoljstvo" z napredkom.

ZDA bi sicer ta teden morale dvigniti uvozne dajatve na kitajske izdelke iz 25 odstotkov na 30 odstotkov. Ameriški delniški trgi so po objavi novice o dogovoru trgovalni dan zaključili višje, vseeno pa rast ni bila previsoka, saj je postalo jasno, da je začetni dogovor razmeroma omejen.

"Praktično dogovor"

"Prišlo smo praktično do dogovora, ki ga je moč podpisati," je dejal Trump, pri čemer je dodal, da bodo pogajalci razpravljali o dodatnih fazah kakor hitro, bo ta sklop sporazuma na papirju. Hkrati je dodal, bi bil lahko sporazum podpisan skupaj s kitajskim predsednikom Ši Jinpingom na vrhu Združenih narodov, decembra v Čilu.

Trump optimističen glede trgovinskih pogovorov s Kitajsko

ZDA so sicer tudi v preteklosti trdile, da je bil v pogajanjih pri podobnih vprašanjih, kot so povečani nakupi kmetijskih izdelkov, deviz in valute dosežen napredek, a se je nato spor nadaljeval.

Še en načrtovani decembrski dvig uvoznih dajatev sicer za zdaj ostaja na mizi, je dejal glavni ameriški trgovinski pogajalec Robert Lighthitzer.

Lobistična skupina Kmetje za prosto trgovino, je dejala, da je obljuba o povečanem nakupu kmetijskih izdelkov iz strani Kitajske na med 40 in 50 milijard dolarjev dobrodošla, vseeno pa so poudarili, da so podrobnosti nejasne.

"Čeprav smo zadovoljni, da uvozne dajatve ne bodo dvignjene, pa se zdi da ta dogovor ni naredil ničesar za spopad z visokimi tarifami, s katerimi se trenutno spopadajo kmetje," je dejal izvršni direktor skupine Brian Kuehl.

Dolg spor

ZDA in Kitajska sta druga proti drugi v zadnjih 15 mesecih uvedli na milijarde dolarjev uvoznih dajatev. ZDA so v trgovinski spor vstopile, ker si želijo boljše zaščite za ameriško intelektualno lastnino, konec kibernetskih tatvin in prisilnega prenosa tehnologije kitajskim podjetjem.

Poleg tega želijo ZDA tudi zmanjšanje industrijskih subvencij in izboljšanja dostopa do kitajskih trgov za ameriška podjetja.

Zadnji pogovori so bili prvi na najvišji ravni v več kot zadnjih dveh mesecih. Začeli so se sredi ponovnih napetosti , saj so ZDA 28 kitajskih subjektov uvrstile na svoj črni seznam zaradi grobih kršitev človekovih pravic.

Ameriške poslovne skupine, ki so v večji meri nasprotovale uvedbi uvoznih dajatev so izrazile upanje, da bo preboj ustvaril temelj za večji dogovor, ki bo bo odpravil že uvedene uvozne dajatve.

Donald Trump je dejal, da številnost vprašanj katerih razpravljajo utemeljuje razdelitev pogajanj na posamezne sklope. "Gre za zelo obsežen sporazum, zato mislim, da je bolje, če ga sprejemamo po posameznih odsekih in fazah," je dejal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce