Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA so sprožile preiskavo o Kitajski industriji aluminija

ZDA so sprožile preiskavo o Kitajski industriji aluminija
November 29
09:06 2017

ZDA so napovedale, da bodo sprožile preiskavo, ki bo tokrat pod pregled vzela kitajsko industrijo aluminija. Preiskava bo preverila, če se kitajski aluminij prodaja pod ceno stroškov, oziroma ali jim pomagajo državne subvencije, kar bi lahko privedlo do uvedbe uvoznih tarif.

ZDA so preiskavo označile za zgodovinsko, hkrati pa gre za nadaljevanje politike predsednika Trumpa, ki zagovarja odločnost ko gre za trgovino. Preiskavo je sprožila kar vlada in ne ameriške družbe, kot je v takih primerih običajno.

Bodoči vodja Ameriške centralne banke je predstavil svoje poglede

Ameriški minister za trgovino Wilbur Ross je dejal: "Predsednik Trump je od prvega dneva jasno pokazal, da nepoštenih praks v tej administraciji ne bomo tolerirali, danes pa bomo storili še enega od korakov pri izpolnjevanju te obljube".

Poteza prihaja kmalu po tem ko sta se predsednik Trump in minister Ross, mudila na obisku Kitajske.

ZDA so po podatkih ministrstva za trgovino, lani uvozile za več kot 600 milijonov dolarjev plošč iz aluminijeve zlitine. Sedaj pa trdijo, da imajo dokaze, da predstavlja tolikšen uvoz grožnjo ameriški proizvodnji. Primer bo sedaj preiskala Komisija za mednarodno trgovino, sprejem dokončne odločitve pa se pričakuje v prihodnjem letu.

Trumpova strategija

Pod administracijo nekdanjega ameriškega predsednika Obame, so se ZDA glede kitajskih subvencij proizvajalcem aluminija pritožile Svetovni trgovinski organizaciji. A Trump se je namesto tega odločil za bolj samostojen pristop. Letos poleti so tako iz Trumpove administracije sporočili tudi, da bodo preiskali krajo intelektualne lastnine s strani Kitajske.

V aprilu je oddelek ministrstva za trgovino, iz varnostnih razlogov države, začel preiskavo o uvozu jekla in aluminija. V tem primeru do sedaj še niso objavili dokončne odločitve. Septembra pa je minister Ross za Bloomberg dejal, da bo dokončna odločitev preiskave preložena, da bi se lahko tako Kongres osredotočil na sprejem zakona o znižanju davkov.

Poleg tega se je Kitajska v začetku letošnjega leta odločila za sprejem ukrepov za zmanjšanje proizvodnje aluminija, kot odgovor na vprašanja prekomernega onesnaževanja okolja in presežne industrijske proizvodnje.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce