Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

ZDA uradno v recesiji, ki pa bo zelo verjetno kratkega značaja

ZDA uradno v recesiji, ki pa bo zelo verjetno kratkega značaja
June 09
06:13 2020

Gospodarski upad v ZDA, ki ga je sprožila pandemija kitajskega korona virusa je bil tudi uradno razglašen za recesijo. Ameriški nacionalni urad za ekonomske raziskave je to poimenovanje uporabil danes, pri čemer so navedli obseg in resnost trenutnega krčenja.

Poročali so, da je aktivnost in zaposlovanje v februarju doseglo "jasen" in "natančno opredeljen" vrhunec, preden je prišlo do padca. S sodbo se formalno končuje več kot desetletje nenehne gospodarske rast, ki je bilo najdaljše v zgodovini ZDA.

Medtem so ameriški trgi v ponedeljek nadaljevali z okrevanjem, saj so vlagatelji še naprej optimistični, da bo upad rasti kratkotrajne narave. Recesija je sicer pričakovana potem, ko se je ameriško gospodarstvo v letošnjem prvem četrtletju zmanjšalo za 5 odstotkov.

ECB je sprejela dodatne ukrepe za spodbudo evrskega območja

Delodajalci so marca in aprila poročali o tudi o izgubi približno 22 milijonov delovnih mest, saj so omejitve dejavnosti namenjene nadzoru nad širitvijo virusa, veliko podjetij prisilila, da začasno zaprejo svoja vrata.

Nekateri ekonomisti upajo, da se je izgubljanje delovnih mest sedaj ustavilo in se začenja ožviljanje. V maju so ameriški delodajalci tako dodali 2,5 milijona delovnih mest, saj so nekatere zvezne države odpravile karantenske ukrepe.

Nacionalni urad za ekonomske raziskave, ki je zasebna raziskovalna organizacija je dejal, da obseg upada aktivnosti, ki se je začel v februarju, pomembnejši od njegove trajanja.

"Doslej nevidena velikost magnitude upada zaposlovanja in proizvodnje ter njen širok spekter prek celotnega gospodarstva je dovolj, da lahko epizodo že označimo za recesijo, tudi, če se bo na koncu izkazala za krajše obdobje krčitve od prejšnjih," so dejali.

Urad običajno recesijo definira kot krčenje gospodarstva, ki traja "več kot nekaj mesecev". Urad je od leta 1948 razglasil 12 recesij, od katerih je bila najdaljša Velika recesija, ki je trajala leto in pol od decembra 2007 do junija 2009.

Trgi si opomorejo

Ameriški finančni trgi, ki so v februarju doživeli hude padce, sredi znakov gospodarskega zloma, so od marca ponovno v porastu, saj so vlagatelji vse bolj prepričani, da bo gospodarska škoda omejena zaradi velikih oljaševalnih ukrepov iz strani ameriške vlade in centralne banke.

V ponedeljek je tehnološki indeks Nasdaq trgovalni dan zaključil pri nivoju 9924,7 točke, kar je bilo 1,1 odstotka več od viška doseženega pred pandemijo.

Glavni ameriški borzni indeks S&P 500 je pridobil 1,2 odstotka vrednosti in dan zaključil pri 3232,3 točke, s čimer se je vrnil na nivoje iz začetka leta, medtem ko je indeks Dow Jones pridobil 1,7 odstotka in dan zaključil pri 27.572,4 točke. Oba indeksa sta zdaj manj kot 10 odstotkov oddaljena od svojih predpandemskih viškov.

Ameriški predsednik Donald Trump je proslavil vrnitev trgov.

"Danes je velik dan za borze. Pameten denar in svet vesta, da gremo v pravo smer. Delovna mesta se hitro vračajo. Naslednje leto bo najboljše v naši zgodovini," je v ponedeljek zapisal na Twitterju.

Mnogi ekonomisti sicer opozarjajo, da bodo gospodarske težave vztrajale, tudi potem ko bo najhuje za nami.

Svetovna banka je v ponedeljek tako sporočila, da za letos pričakuje 5,2 odstotno znižanje svetovne gospodarske rasti, kar bi bila najglobja recesija po drugi svetovni vojni. Po poročilu naj bi se ameriško gospodarstvo v letošnjem letu skrčilo za 6,1 odstotka, Evrsko območje pa naj bi doživelo 9,1 odstotni upad.

Medtem ko je v prihodnjem letu napovedana vrnitev 4,2 odstotna gospodarske rasti, pa je banka opozorila, da so obeti "zelo negotovi in prevladujejo tveganja za padanje rasti, vključno z možnostjo dolgotrajnejše pandemije, finančnih preobratov in umika iz svetovne trgovine in oskrbe".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce